Nieuwsbericht

20 april 2021

De KNOV biedt dit jaar voor zo’n 400 verloskundigen de training Positieve Gezondheid aan, vanuit het project implementatie Positieve Gezondheid. Omdat fysiek trainen op locatie nu niet wenselijk is, is gekozen voor een pilot waarbij we de training ‘werken met Positieve Gezondheid' online hebben gegeven. In totaal 40 verloskundigen deden in maart en april aan de pilot training mee.

De evaluatie van de pilot, waar Darie Daemers als expert vanuit ‘Leven Lang Leren van de Academie Verloskunde Maastricht’ bij betrokken was, laat zien dat de KNOV online trainingen ‘werken met Positieve Gezondheid’ blijvend kan aanbieden en daardoor een zo breed mogelijke groep, zo goed mogelijk kan bereiken.

Deelnemers gaven in de evaluatie aan dat “zwangeren heel goed zelf weten wat goed voor hen is en dat als verloskundige een andere rol aannemen echt kan en niet alleen in CP”. En dat “positieve gezondheid kracht geeft aan elke vrouw; gaaf als wij daarin een zetje kunnen geven!”. Ten aanzien van het online leren gaf men onder andere het volgende aan: “leuke, interactieve training met afwisselend aanbod van werkvormen en voldoende pauzes om ook aan de eigen gezondheid te werken”, “mooi dat er online toch opties zijn om te oefenen en met elkaar ‘op te lopen’” en “vernieuwende training en zeker niet saai!”.

Vanzelfsprekend nemen de trainers de opmerkingen en tips uit de evaluatie mee, zodat het vervolg van de online trainingen nog beter op de online leeromgeving en de behoefte van de deelnemers is afgestemd. Zo zal er in ieder geval kritisch gekeken worden naar diverse opmerkingen over de duur van de training. Dit sluit aan bij wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat bij online leren de leertijd effectiever wordt besteed. Instructies worden gerichter gegeven, waardoor je sneller aan de slag kunt (Baars, 2020).

De 10 trainingen op locatie vanaf juni tot eind 2021 zijn al voor 80% volgeboekt. De 4 online trainingen vanaf 29 april tot eind juni zijn al volledig volgeboekt. Er is daarom een extra online training op 22 juni (dag 1) en 9 juli (dag 2) en in het najaar worden nog 3 online trainingen ingepland. Kijk voor de actuele beschikbaarheid op https://positievegezondheid.corsizio.com.