Nieuwsbericht

10 oktober 2022

Onlangs heeft de Academy of Breastfeeding Medicine (ABM) het nieuwe protocol “The Mastitis Spectrum” gepubliceerd. Het nieuwe protocol geeft andere adviezen dan we tot nu toe gewend zijn. Daarnaast verschillen de adviezen in het nieuwe protocol van de adviezen in de huidige Multidisciplinaire Richtlijn Borstvoeding.

De huidige multidisciplinaire richtlijn Borstvoeding is opgesteld in 2015 en daarmee toe aan herziening. De urgentie tot herziening is voor de KNOV toegenomen met de ontwikkeling en publicatie van het ABM Protocol. De KNOV voorziet namelijk dat er in het werkveld praktijkvariatie zal ontstaan als sommige partijen het ABM protocol zullen implementeren en andere partijen niet.

De KNOV is van mening dat een voorwaarde voor implementatie is dat nieuwe aanbevelingen uit een multidisciplinair ontwikkelde en evidence based richtlijn dienen voort te vloeien. Binnen de vaste kaders van richtlijnontwikkeling kan onderzocht worden wat op basis van wetenschappelijk onderzoek de meest recente aanbevelingen op het gebied van borstvoeding en mastitis zouden moeten zijn. De KNOV gaat in gesprek met de LBR om de herziening te bespreken en de rol die de KNOV daarin kan spelen. Multidisciplinair samenwerken betekent voor de KNOV dat zij als penvoerder meerdere disciplines betrekt en zelf de regie houdt in lijn met de visie van het bestuur.