Nieuwsbericht

14 oktober 2020

RTL publiceerde op woensdag 14 oktober een artikel over een groot onderzoek van het Erasmus MC naar dalende vroeggeboortes sinds het aankondigen van de eerste coronamaatregelen op 9 maart. Volgens het onderzoek is het aantal vroeggeboortes gedaald met 15 tot 23 procent.

Het Erasmus MC deed een grootschalig dataonderzoek naar 1,5 miljoen geboorten in Nederland over de afgelopen tien jaar. De uitkomsten zijn vandaag gepubliceerd in The Lancet Public Health, een toonaangevend internationaal tijdschrift voor de medische wetenschap.

Omdat deze daling zo groot is, wordt nu gewerkt aan een groot internationaal onderzoek naar de oorzaken. In andere landen was deze daling in vroeggeboortes ook waarneembaar. De onderzoekers hebben een aantal hypotheses hierover. Wat verklaart de afname in de week van 9 maart? Was het de betere hygiëne? Het afstand houden? Geen handen geven? Minder luchtverontreiniging of meer rust? Of was er misschien iets anders aan de hand? Minder werkstress?

Meer inzicht in de mogelijke oorzaken van vroeggeboortes geeft handelingsperspectief om het aantal vroeggeboortes nog verder naar beneden te krijgen. De KNOV kijkt daarom uit naar het vervolgonderzoek.