Nieuwsbericht

12 september 2018

De AVROTROS-programma's Hoe Bevalt Nederland en EenVandaag hebben een groot landelijk onderzoek uitgevoerd naar zwanger worden, zwanger zijn en bevallen.

De KNOV heeft u op 15 maart 2018 geattendeerd op dit onderzoek en u gevraagd dit onderzoek onder uw cliënten te delen. In totaal hebben 15.810 vrouwen hieraan deelgenomen. Wij stellen u graag op de hoogte van de meest opvallende resultaten uit het onderzoek.

In het onderzoek werden verschillende verloskundige onderwerpen meegenomen. Belangrijke, actuele onderwerpen zijn onder andere gezondheid en levensstijl, de beleving van de zwangerschap en de (plaats) van bevalling en voorlichting en informatie.

De beleving van de zwangerschap en de (plaats) van bevalling

Een groot deel van alle zwangeren was tijdens de zwangerschap onder controle van een verloskundige.

99% van de vrouwen die thuis zijn bevallen is tevreden over de thuisbevalling. Van alle vrouwen die in het ziekenhuis zijn bevallen kijkt 91% hier positief op terug. 81% van de vrouwen die op het laatste moment naar het ziekenhuis gestuurd zijn om te bevallen, omdat er bv complicaties zijn, is tevreden.

Gezondheid en levensstijl

  • 44% van de vrouwen die probeert zwanger te worden drinkt niet, 23% drinkt minder dan één glas per maand
  • 86% van de vrouwen die probeert zwanger te worden rookt niet. 9% rookt wekelijks, 5% dagelijks.
  • 88% van de vrouwen drinkt niet tijdens de zwangerschap. 11% drinkt wel. Dit is vrij incidenteel.
  • 3% rookt door gedurende de hele zwangerschap, vrijwel allemaal minder dan 10 sigaretten per dag.

Voorlichting en informatie

De volgende media worden het vaakst gebruikt door zwangeren:

Wijs uw cliënten op de website deverloskundige.nl. Deze website is speciaal voor (aanstaande) zwangeren ontwikkeld en ondersteunt u als verloskundige bij de voorlichting van uw cliënten. De informatie op de website is betrouwbaar en sluit aan bij de landelijke, wetenschappelijke richtlijnen.