Nieuwsbericht

17 juli 2020

De werkgroep Indicatoren Integrale Geboortezorg heeft zich tot doel gesteld een beperkte set uitkomstindicatoren te ontwikkelen die ook daadwerkelijk voor kwaliteitsverbetering gebruikt kunnen worden.

Ook de KNOV is lid van deze werkgroep Indicatoren. Vanuit deze werkgroep is een ontwikkelgroep “PDCA (Plan-Do-Check-Act) cyclus” opgezet. De Federatie van VSV’s, Perined, KNOV, Bo Geboortezorg, NVK en de NVOG participeren in deze ontwikkelgroep. Deze ontwikkelgroep heeft zich tot doel gesteld een format te ontwikkelen voor VSV’s, hoe een PDCA cyclus succesvol geïmplementeerd en toegepast kan worden voor een indicator. Onder een PDCA cyclus wordt verstaan het stap voor stap doorlopen van een kwaliteitscyclus om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Meer informatie over de PDCA cyclus kunt u lezen op https://www.pdcacyclus.nl/verbetermethoden/plan-do-check-act/.

De Federatie van VSV’s zal, namens de ontwikkelgroep, starten met een korte inventarisatie onder VSV’S om inzicht te krijgen in hoe ver de VSV’s op dit moment zijn met het implementeren en toepassen van een PDCA cyclus. Onderdeel van deze inventarisatie is ook het ophalen van goede voorbeelden van verbeteringen die zijn gedaan a.d.h.v. het doorlopen van een PDCA cyclus. Voor de inventarisatie ontvangen de besturen van de VSV’s binnenkort een vragenlijst vanuit de Federatie van VSV’s. KNOV ondersteunt dit initiatief.

Bo Geboortezorg, KNOV, NVOG, NVK, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland zijn vertegenwoordigt in de werkgroep Indicatoren Integrale Geboortezorg, ondersteund door Perined. Het CPZ is voorzitter van deze werkgroep.