Nieuwsbericht

14 augustus 2019

De pagina 'zelf keuzes maken' is nu beschikbaar op de cliëntenwebsite deverloskundige.nl. Deze pagina biedt zwangeren praktische handvatten hoe zij zelf een goede, weloverwogen keuzes kunnen maken tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna.

Een goede keuze maken kan soms lastig zijn voor een zwangere vrouw. Er zijn veel zaken waar zij over na moet denken. Wil ze wel of geen onderzoek naar aangeboren aandoeningen? Wil ze thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis bevallen? En hoe denkt ze over pijnbehandeling tijdens de bevalling? Om de zwangere te ondersteunen bij het maken van een goede keuze is nu de pagina 'zelf keuzes maken' ontwikkeld.

Keuzevrijheid van de zwangere

Verloskundigen willen zwangeren goede kwaliteit van zorg en persoonlijke aandacht geven. De zwangere bespreekt samen met de verloskundige wat haar persoonlijke situatie is en wat haar voorkeuren zijn tijdens de zwangerschap, voor de (plaats van) bevalling en in de kraamperiode. De verloskundige staat haar bij en is specialist in het inschatten van risico’s. De verloskundige neemt de tijd om de behoeften en wensen van de zwangere vrouw te bespreken. Ze respecteert haar keuzes en neemt samen met de vrouw besluiten om haar te versterken. Het geven van objectieve informatie staat daarbij voorop. Het is van belang dat verloskundigen heldere eenduidige informatie geven aan de zwangere, zodat zij zelf een weloverwogen keuze kan maken.