Nieuwsbericht

17 februari 2020

Om te voorkomen dat kinderen meeroken, houden steeds meer ouders hun huis rookvrij. Wat ouders echter vaak niet weten, is dat kinderen zo nog steeds schadelijke stoffen uit tabaksrook kunnen binnenkrijgen: derdehands rook. De nieuwe animatie Rookvrije Ouders laat zien wat derdehands rook is en verwijst ouders naar effectieve hulp bij stoppen met roken. "Het filmpje zet je aan het denken", vertelt een rokende moeder over de animatie. "Al rook je buiten, je kind rookt toch mee via derdehands roken. Helemaal stoppen is dus belangrijk".

De animatie biedt een mooie ingang voor het gesprek over stoppen met roken. "Ik heb het filmpje op het consultatiebureau aan ouders laten zien. Het kost een paar minuten maar is heel waardevol", vertelt jeugdverpleegkundige Anke Blom. "Het was een aanleiding om met de vader te praten over de stappen die hij wil zetten om te stoppen met roken". De animatie sluit af met een verwijzing naar ikstopnu.nl/rookvrijeouders. Hier kunnen ouders aangemeld worden -zelf of door een zorgprofessional- voor het effectief bewezen programma Rookvrije Ouders: telefonische hulp bij stoppen met roken.

Meer informatie

Bekijk de animatie Rookvrije ouders en deel het filmpje (tijdens het consult) met ouders. Kijk voor meer info en materialen op rokeninfo.nl/rookvrijestart of mail naar rookvrijestart@trimbos.nl.