Nieuwsbericht

08 februari 2024
Nieuw: Factsheet Bewegen in de zwangerschap

De KNOV heeft de nieuwe factsheet Bewegen in de zwangerschap gepubliceerd. De factsheet bespreekt een gezond bewegingspatroon, (on)veilige bewegingsactiviteiten en de gevolgen van een (on)gezond bewegingspatroon in de zwangerschap.

Uit de factsheet blijkt dat zwangeren de bewegingsactiviteiten die ze voor de zwangerschap uitvoerden, kunnen blijven uitvoeren in de zwangerschap, op een paar uitzonderingen na. Hiervoor geldt wel een aantal contra-indicaties, deze worden in de factsheet uitgelegd. Bewegen in de zwangerschap verbetert zwangerschapsuitkomsten, voor zowel moeder als kind. De grootste gezondheidswinst vindt plaats wanneer de bewegingsactiviteit gestart/gecontinueerd wordt in het eerste trimester. De meeste richtlijnen adviseren om zwangeren te motiveren te (blijven) bewegen in de zwangerschap met een minimum van 150 minuten per week. Bekkenbodemspieroefeningen in de zwangerschap dragen bij aan een vermindering van urine-incontinentie klachten. Buikspieroefeningen in de zwangerschap hebben voor zover bekend geen negatieve gevolgen. De sportactiviteit en -intensiteit moet individueel worden bepaald en mogelijke (relatieve) contra-indicaties moeten meegenomen worden in het advies.

Dit kwaliteitsdocument kunnen verloskundigen gebruiken in hun praktijkvoering en samenwerking in het VSV. De factsheet is onderaan deze pagina te downloaden of te bekijken op de pagina Factsheets.

Momenteel wordt samen met het kenniscentrum Sport en Beweging gewerkt aan een infographic over bewegen in de zwangerschap. Naar verwachting wordt de infographic deze maand nog opgeleverd.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met projectleider Else Vooijs, via evooijs@knov.nl.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Kwaliteitsgelden vanuit ZonMw.