Nieuwsbericht

14 juni 2018

Postnatale depressie (postpartum depressie) is de meest voorkomende aandoening bij pas bevallen vrouwen. In Nederland ontwikkelt 1 op de 8 moeders deze vorm van depressie. Veel vrouwen vinden het lastig om hun situatie aan te kaarten bij vrienden of familie.

Ze willen hen niet belasten en zijn bang dat anderen hen als slechte moeder beschouwen. Dit terwijl veel omstanders de vrouwen wel degelijk willen steunen. Daarom start het ministerie van VWS (Volksgezondheid) donderdag 14 juni 2018 een campagne om postnatale depressie (formeel postpartum depressie, PPD) bespreekbaar te maken.

Belang campagne

Bij het Centrum Jeugd en Gezin licht staatssecretaris Paul Blokhuis het belang van de campagne toe. Ook gaat hij in gesprek met zangeres Jennie Lena die na de bevalling van haar dochter zelf een postnatale depressie ontwikkelde. Zij vertelt hoe belangrijk het was dat vrienden het gesprek begonnen over haar symptomen van postpartum depressie. Deze campagne maakt deel uit van de campagne 'Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar' en Heyhelpt.nl van VWS. Met deze grootse campagne wil het ministerie van VWS het gesprek over depressie op gang brengen. De campagne besteedt extra aandacht aan jongeren en jonge vrouwen. Maar ook voor andere mensen met een depressie of psychische aandoening is het belangrijk om hierover te praten.

Aanbeveling multidisciplinaire richtlijn 'Postnatale zorg'

in de nieuwe, multidisciplinaire richtlijn 'Postnatale zorg' – die binnenkort op initiatief van de KNOV verschijnt – is aandacht voor postpartumblues en postnatale depressie. Een aanbeveling hieruit is: Bied de vrouw als zij bij het laatste huisbezoek in de kraamperiode nog symptomen heeft van postpartum blues een afspraak aan voor een extra contactmoment (telefonisch of huisbezoek), of verwijs naar de huisarts.' Zodra de richtlijn geaccordeerd is, verschijnt deze op de website van de knov.nl. Wij verwachten dat dit rond juli is. Uiteraard berichten wij u hierover.

Meer informatie

Op de cliëntenwebsite deVerloskundige.nl staat informatie over postpartum blues en postpartum depressie.