Nieuwsbericht

31 augustus 2020

Afgelopen periode zijn er bij de KNOV vragen binnengekomen over het doorgeven van de cliëntgegevens: burgerservicenummer (BSN) en postcode aan Perined. Onderstaand antwoorden op de veelgestelde vragen.

Mag ik als verloskundigenpraktijk persoonsgegevens als BSN en Postcode van de cliënt meesturen in het bericht aan Perined?

Ja, dat mag. De zorgverleners die deel nemen aan de Perinatale Registratie als kwaliteitsregistratie, leveren de gegevens aan door gebruik te maken van het PraktijkBeheerDeel. Daarin wordt de mogelijkheid geboden om patiëntengegevens als onderdeel van het medisch dossier te verwerken, in het kader van kwaliteitszorg. Daarmee wordt het PraktijkBeheerDeel gezien als onderdeel van het patiëntendossier in het kader van de WGBO. De tot persoon herleidbare gegevens in het medisch dossier (daarmee ook in het PraktijkBeheerDeel) mogen hierdoor ook door Perined verwerkt worden. Op grond hiervan verwerkt Perined (als verwerkingsverantwoordelijke) deze gegevens. De zorgverlener houdt altijd de controle over het al dan niet verwerken van deze gegevens, alsmede het gebruik voor het (door)leveren aan de Perinatale Registratie.

Bij Perined worden gegevens van verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen samengevoegd tot één record. Identificerende gegevens, zoals BSN, postcode en geboortedatum, zijn gegevens die een aangeleverd record uniek tot een persoon herleidbaar maken. En daar worden ze ook voor gebruikt. Specifiek: Perined gebruikt de herleidbare gegevens hiervoor: voor de koppeling van een verloskundigen record (LVR-1) aan bijvoorbeeld een gynaecologen record (LVR-2) en kinderartsen record (LNR). Vervolgens maakt het informatiesysteem van Perined het mogelijk dat je in Perined Insight ook de gegevens teruggekoppeld krijgt die door een andere zorgverleners over de cliënt zijn vastgelegd. Om dit mogelijk te maken moet het bij Perined bekend zijn of het om dezelfde cliënt gaat.
zorgverleners over de cliënt zijn vastgelegd.

Is Perined voor verloskundige praktijken een uitzondering/ bijzondere situatie als het gaat om aanleveren van persoonsgegevens en AVG regels?

Nee, eigenlijk niet. Perined moet ook voldoen aan alle wetgeving zoals de AVG. Een aantal jaar geleden is de aanleverprocedure op privacy gebied getoetst waarbij deze akkoord is bevonden. Perined heeft ook een specifiek privacy statement beschikbaar.

Waar moet ik zelf als praktijkhouder aan voldoen om te mogen aanleveren - hou ik mij keurig aan de wet - aan de AVG? Wat moet ik daar dan voor doen in praktische zin?

Zie hiervoor de pagina over AVG op de KNOV site en eerdere berichtgeving over verplichtingen en ondersteuning.
Meer vragen en antwoorden vind je hier.