Nieuwsbericht

10 oktober 2019

Via het RIVM kwam afgelopen vrijdag onverwacht naar buiten dat een uitbraak van Listeria had geleid tot drie doden en een miskraam. Het leidde tot veel ongerustheid bij zwangere vrouwen.

Ook werd de KNOV vaak gebeld door de media zoals bijvoorbeeld NOS journaal, Rtl4 en Noordhollands Dagblad. Veel journalisten denken dat verloskundigen zelf ook een diagnose stellen. Dat misverstand is intussen rechtgezet. In de mediacontacten is, na afstemming met verschillende leden (via-via en via de Facebook groep en uit de pers/mediagroep) benadrukt dat verloskundigen al jaren een erkende rol spelen in de preventie van Listeria, maar niet in de diagnose. Dat is de rol van de huisarts of medisch specialist. Ook is benadrukt dat verloskundigen in dit geval alleen kunnen verwijzen naar huisartsen of medisch specialisten voor het stellen van de juiste diagnose. Bovendien zijn er uitstekende sites van het Voedingscentrum en RIVM die objectieve informatie bieden over Listeria.

Tevens waren er een aantal journalisten die een “sfeerreportage” wilde maken van de paniek bij zwangere vrouwen en de ongeruste vragen die ze stelden aan verloskundigen. Ook daar heeft de KNOV van afgezien om mee te doen, om de paniek bij zwangere vrouwen niet onnodig te vergroten en de verloskundigen in het land veel onnodige telefoontjes te besparen.

Om deze redenen is de KNOV achter de schermen gebleven, terwijl wel de kans is gepakt om door een informatief gesprek journalisten een beter beeld te geven van de rol en betekenis van de verloskundige in de preventie van Listeria.

Websites met objectieve en betrouwbare informatie:
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/veilig-eten-en-e-nummers/listeria-in-vleeswaren-wat-zijn-de-risicos.aspx

https://www.rivm.nl/listeriose/listeriose-en-zwangerschap