Nieuwsbericht

31 mei 2018

In veel regio's worden in het VSV toetredingscriteria gehanteerd om de kwaliteit van de verschillende zorgaanbieders te garanderen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het daarbij van belang dat alle aanbieders in de geboortezorg de mogelijkheid hebben om tot samenwerkingsverbanden toe te treden. Mede omdat verzekeraars lidmaatschap van het VSV vaak als eis stellen om een contract te krijgen. Om duidelijkheid te geven welke criteria gesteld mogen worden aan zorgaanbieders die willen toetreden tot een samenwerkingsverband heeft de ACM een leidraad opgesteld.

Criteria hanteren

Met de leidraad kunnen samenwerkingsverbanden beoordelen welke criteria zij mogen hanteren om te bepalen welke zorgaanbieders zij toelaten. Bart Broers, directeur Zorg bij de ACM: "Wij staan positief tegenover samenwerking die zorgt voor kwaliteitsverbetering. Zulke belangrijke samenwerkingsverbanden mogen geen onnodige drempels opwerpen voor nieuwe leden. Dit beperkt de keuzemogelijkheden van zwangere vrouwen."

Objectief en open karakter

Uitgangspunt is dat de toetredingscriteria een objectief en open karakter hebben en niet mogen discrimineren. Ook moet het samenwerkingsverband een onafhankelijke beroepsmogelijkheid bieden, waarbij de niet toegelaten partij beroep kan aantekenen.