Nieuwsbericht

08 juli 2021

Het BUZZ-project (“Bespreken Uitkomsten Zwangerschap met de Zwangere”) is gestart om uitkomsten in de geboortezorg te meten en zo samen beslissen te stimuleren. Nu het project in de afrondende fase is, delen zeven deelnemende VSV’s hun ervaringen, resultaten, tips en praktische tools via een nieuw platform: waardegedrevengeboortezorg.nl.

Professionals en beleidsmakers vinden op www.waardegedrevengeboortezorg.nl onder andere:

  • De eerste praktijkervaringen van cliënten en zorgverleners
  • Informatie over de uitkomstenset Zwangerschap & Geboorte
  • Informatie over welke partijen betrokken zijn
  • Handige implementatietools voor het VSV
  • Vakliteratuur
  • De e-learning Gezamenlijke besluitvorming en uitkomstgerichte zorg

Uitkomstgerichte zorg en ‘samen beslissen’

Door de uitkomstenset Zwangerschap & Geboorte te gebruiken, introduceren de verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV) een nieuwe werkwijze in de geboortezorg. Hierbij vult de cliënt op belangrijke momenten een vragenlijst in, zowel tijdens haar zwangerschap als zelfs nog een half jaar na de bevalling. Met de antwoorden bespreken cliënt en haar zorgverlener tijdens het consult hoe met haar gaat, zowel fysiek als mentaal. Dit gebeurt in de eerste en tweede lijn op dezelfde manier. Zo komen uitkomsten die er voor de cliënt toe doen binnen het gehele VSV centraal te staan.

Deze werkwijze moet het gesprek tussen cliënt en zorgprofessional gelijkwaardiger maken en meer richten op ‘samen beslissen’. De zogenoemde ‘patiëntgerapporteerde uitkomsten en ervaringen’ kunnen ook gebruikt worden voor kwaliteitsverbetering en onderzoek. Hiervoor moet de cliënt dan wel toestemming geven.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar wat ‘value based healthcare’, oftewel waardegedreven zorg, betekent voor de geboortezorg? Lees dan hier het interview met Jan Hazelzet, professor emeritus Kwaliteit en Uitkomsten van de Zorg aan het Erasmus MC. Inhoudelijke vragen over het BUZZ-project kun je stellen via info@waardegedrevengeboortezorg.nl.