Nieuwsbericht

17 februari 2023

Afgelopen week zijn de zorgprofessionals in het Gelre Ziekenhuis Zutphen onaangenaam verrast over het mogelijk sluiten van de SEH, IC en verloskunde afdeling. Vandaag hebben wij via een video van de bestuursvoorzitter bevestigd gezien dat de afdeling verloskunde gaat sluiten per 1 juli 2023. De KNOV betreurt de situatie in Zutphen voor de verloskundigen en de cliënten ten zeerste. In tijden van capaciteitsproblematiek is het onverstandig om verloskamers te sluiten. Ook gezien de verwachte stijging van het aantal geboortes de komende jaren.

De KNOV steunt verloskundigen in de regio en we hebben contact met landelijke politieke partijen. Het is belangrijk dat met verloskundigen en de cliënten wordt gekeken naar een betere oplossing die recht doet aan alle partijen. Waarbij de beslissing niet alleen bij het ziekenhuis kan liggen. We voelen ons hierin gesteund door de volgende Kamervragen die zijn ingediend door Tweede Kamerlid Julian Bushoff (PvdA) en ook Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA) heeft zich kritisch uitgesproken in het volgende artikel.

Kamervragen PvdA aan minister Kuipers (VWS), ingediend op 15 februari:

1. Bent u bekend met het voorgenomen besluit van het Gelre Ziekenhuis over het sluiten van de verloskunde afdeling en de mogelijke sluiting van Spoedeisende Hulp (SEH) en Intensive Care (IC)? Zo ja, heeft u contact gehad met het Gelre Ziekenhuis en kunt u toelichten of u achter het besluit van het ziekenhuis staat?

2. Wat vindt u ervan dat de raad van bestuur zonder overleg met de afdeling verloskunde een belofte van een half jaar geleden om deze afdeling open te houden, verbreekt?

3. In hoeverre heeft het Gelre Ziekenhuis zich aan haar eigen statuten en de governance code zorg gehouden om staf en medische specialisten te betrekken bij besluitvorming over het sluiten van een afdeling?

4. Welke stappen moet een ziekenhuis doorlopen voor het haar verloskundige afdeling, SEH of IC kan sluiten? Hoe zouden patiëntenorganisaties, werknemers en andere belanghebbende hierbij betrokken moeten worden?

5. Deelt u de mening dat de bereikbaarheid en kwaliteit van zorg centraal zou moeten staan bij een besluit over het sluiten van de verloskunde afdeling, maar ook van de SEH of IC en niet de winstgevendheid van bepaalde zorg? Zo nee, waarom niet?

6. Deelt u de zorg over wat dit voorgenomen besluit betekent voor de bereikbaarheid en kwaliteit van de verloskundige zorg in Gelderland en de leefbaarheid van de regio? Zo ja, waar liggen volgens u de grootste risico’s? Zo ja, ziet u mogelijkheden om in te grijpen? Zo nee, waarom niet?

7. Hoeveel patiëntenstops zijn er de afgelopen twee jaar in de omliggende ziekenhuizen in Gelderland en Overijssel geweest?

8. Hoe verhoudt de verschaling van de zorg in Zutphen zich tot de regiobeelden en regioplannen die geformuleerd worden?

9. Wat betekent het sluiten van de verloskunde afdeling voor de capaciteitsproblemen in de geboortezorg? In hoeverre kunnen ziekenhuizen in de regio de gemiddeld 850 geboortes per jaar van het ziekenhuis in Zutphen overnemen? Is het personeel van de afdeling bereid om in een ander ziekenhuis te gaan werken? Kunnen de andere ziekenhuizen dezelfde kwaliteit leveren op hun verloskundige afdelingen, ook als het aantal bevallingen sterk toeneemt?

10. Zijn er nog andere financiële belangen die ertoe hebben geleid dat de raad van bestuur tot dit voorgenomen besluit is gekomen?

11. Wat betekent het strenger handhaven van de gestelde norm dat iedere SEH een SEH-arts met een jaar ervaring moet hebben, een norm waar lang niet alle SEH’s aan kunnen voldoen, voor het SEH-landschap? Hoe kijkt u tegen dit vraagstuk aan?

De minister heeft officieel drie weken om deze vragen te beantwoorden. We houden jullie uiteraard op de hoogte.