Nieuwsbericht

11 oktober 2018

Het bestuur van de KNOV heeft op donderdag 11 oktober de overeenkomst met NOVEZ over samenwerking tussen beide organisaties opgezegd.

Achtergrond

De samenwerkingsovereenkomst is getekend in september 2017. Sindsdien hebben er meerdere overleggen plaatsgevonden. De input die NOVEZ daarbij leverde heeft onder andere geresulteerd in het bekrachtigen en verder invullen van het beleid van de KNOV met betrekking tot de regionalisering. De toon van de gesprekken was wisselend, maar er werd van beide kanten inspanning geleverd om elkaar te begrijpen en nader tot elkaar te komen.

Veranderend klimaat

Constructief samenwerken begint met wederzijds respect. In het afgelopen jaar is het klimaat van de samenwerking ronduit vijandig geworden. NOVEZ steunde afgelopen juni het agendapunt dat door 47 leden werd ingebracht tijdens de ALV en waarmee om vervanging van het bestuur werd gevraagd. Daarnaast is er sprake van aanhoudende polariserende geluiden, bijvoorbeeld in de nieuwsbrief van NOVEZ. Het bestuur en het bureau worden daarin gediskwalificeerd.

Eenheid naar buiten is essentieel

Het is schadelijk is voor de beroepsgroep als interne meningsverschillen tussen verloskundigen in de openbaarheid worden uitgevochten. Wij kiezen daar als KNOV niet voor. Daarom zeggen we de samenwerkingsovereenkomst met NOVEZ op.

Leden én kritische geluiden blijven welkom

De NOVEZ-leden die ook lid zijn van de KNOV blijven van harte welkom om zitting te nemen in werkgroepen en commissies en een constructieve bijdrage te leveren. Ook kunnen zij hun stem op professionele en gepaste wijze laten horen tijdens een ALV. Met het invoeren van de strategische cyclus (waarover wij in de regiotour en de komende ALV vertellen) worden de mogelijkheden daarvoor nog groter. Dat vinden we belangrijk, want onze vereniging is gebaat bij kritische leden om het beleid en de koers scherp te houden.