Nieuwsbericht

29 september 2022
KNOV op werkbezoek in Ter Apel

De KNOV nam contact op met verloskundigenpraktijk New Life in Ter Apel en werd uitgenodigd om langs te komen, en met eigen ogen te zien hoe de verloskundigen daar werken. Vorige week ging een groep afgevaardigden van de KNOV op werkbezoek. Praktijkhouder Rebecca Nott en twee collega's leidden ze rond. Verloskundige Pauline Haga-Gort, die ook deelnam aan het werkbezoek, beschrijft deze dag.

Vreemdeling in Ter Apel

Een aangeharkte nieuwbouwwijk met rijtjeswoningen. Het hekwerk er omheen en de aanwezige beveiliging doen toch wat anders vermoeden. Maar van de drukte van 1,5 week geleden zijn alleen nog een paar grote keten en lichte reuring op het voorterrein over. We zijn op werkbezoek in Ter Apel met een groep afgevaardigden van de KNOV.

Vol enthousiasme geven drie van de vijf verloskundigen van Verloskundigenpraktijk New Life ons een kijkje in hun dagelijkse bezigheden. Terwijl we een rondleiding krijgen over het terrein vliegen de termen centrale ontvangstlocatie, primairopvanglocatie, vrijheidsbeperkende locatie, asielzoekers uit veilige landen, Immigratie- en Naturalisatiedienst, COA, GZA, ons om de oren. Wie is hier nu de vreemdeling?

Een zwangere vrouw groet de verloskundigen amicaal. “We kennen alle zwangeren hier. De IND stelt nu standaard alle vrouwen de vraag ‘bent u zwanger?’. Binnen 24 uur na aanmelding krijgt de zwangere een volledige intake. In het gebouw van de GCA hebben we onze eigen praktijkruimte, iets wat uniek is voor een AZC.” Zo’n 25 zwangeren heeft New Life hier continu onder controle, naast hun reguliere praktijk. De drukte is nu zeker niet op z’n hoogst, in 2016 waren het er ook wel 70.

Dagelijks is de dienstdoende verloskundige aanwezig op het terrein. De expertise is zichtbaar aanwezig bij de verloskundigen zelf, maar ook in het materieel. In de spreekkamer staat een echoapparaat zodat bij intake zo nodig direct een SEO gemaakt kan worden en de bloedafname en benodigde kweken gebeuren direct. “In het begin was ik bij elke cliënt twee uur bezig met een intake, ondertussen doe ik het in ongeveer een uur.” Exotische bloeduitslagen (zoals HIV, malaria, hepatitis) en ook de heftige verhalen achter de vraag naar negatieve seksuele ervaringen maken dat werken in deze praktijk meer van zich vraagt dan de reguliere verloskunde. Laagdrempelig overleg met de huisarts of psychische zorg (in hetzelfde gebouw binnen het AZC), contact met de gynaecologen en regelmatig ook met de biochemicus van het laboratorium maken de zorg gestroomlijnd.

Ook bij andere professionals op het asielzoekerscentrum zijn de verloskundigen een bekend gezicht: als er bij de IND een vrouw over de drempel stapt met gebroken vliezen of bloedverlies, wordt de praktijk direct gebeld.

Dat de morbiditeit en mortaliteit onder zwangere asielzoekers sterk is verhoogd, verbaast de verloskundigen niet. Dat ligt niet aan de verloskundige zorg in Ter Apel. Een ongecontroleerde zwangerschap, een lange gevaarlijke reis, weinig tot geen kennis van hun eigen lichaam en psychische problemen zijn zomaar een paar mogelijke oorzaken die mee kunnen spelen. New Life doet proactief mee aan meerdere onderzoeken die het probleem blootleggen. Frustratie is er bij hen als de vrouw tijdens haar zwangerschap verschillende keren wordt overgeplaatst naar andere asielzoekerscentra. “De continuïteit van de zorg komt in gevaar.” In afwachting op een beslissing zitten een aantal zwangeren in een ruimte waar ze alleen een magnetron tot hun beschikking hebben; ze zijn afhankelijk van de geleverde voedselpakketten. “Als zwangeren dan twaalf weken lang alleen maar brood (wat ze niet eten) en kleffe magnetronmaaltijden eten: dat gaat je aan het hart.”

De groepsconsulten die de praktijk geeft in het asielzoekerscentrum, zijn een succes. “We hebben een Arabische en een Engelse groep. De asielzoekers maken onderling contact met elkaar, de kinderen spelen samen, er wordt veel gelachen, we kunnen goede voorlichting geven en kennis delen met elkaar.”

Het ideaalbeeld? “Een gebouw op het terrein waar alle zwangeren tijdelijk wonen met hun gezin, van begin van de zwangerschap tot 6 weken postpartum. Die periode hebben we nodig om continuïteit van zorg te kunnen bieden. Plus voorlichting over anticonceptie, VGV en wiegendoodpreventie; zomaar een paar onderwerpen die deze moeders met hun kinderen een gezonde start geven.

We zijn onder de indruk van dit bezoek. Ik zie gedreven, professionele verloskundigen met hart voor hun vak en vooral ook voor de mensen die ze onder zorg hebben. Met recht een praktijk om trots op te zijn.

Wil jij expertise uitwisselen met de verloskundigen van New Life? Dan kun je contact opnemen met Rebecca via 06-44009413 of rebecca@praktijknewlife.nl.