Nieuwsbericht

06 augustus 2020

De Patiëntenfederatie is trekker van het programma PGO on Air. Dit programma gaat meer bekendheid geven aan persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s),
zodat deze meer gebruikt kunnen worden. De KNOV onderschrijft de ambitie van PGO on Air, en is daarmee lid geworden van de PGO-alliantie.

Het lidmaatschap houdt in dat de KNOV actief betrokken is bij het programma en bijdraagt aan het verspreiden van de toegevoegde waarde van PGO’s als hulpmiddel om eigen regie te voeren over zijn/haar gezondheid. Dit past bij een van de speerpunten binnen de visie van de KNOV “actief inzetten van technologie”. De zwangere vrouw heeft toegang tot haar eigen dossier en is in staat persoonlijke gezondheidsinformatie te verzamelen en samen met zorgprofessionals te beheren.

Wat is een PGO?

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een app of website waarmee iedereen, met of zonder zorgvraag, informatie over de eigen gezondheid kan bijhouden en delen. Die PGO’s zijn nu nog in ontwikkeling. Iedereen kan zelf kiezen welke PGO hij/zij gaat gebruiken. PGO’s met een MedMij-label zijn veilig en betrouwbaar. 
Zwangere vrouwen zullen ook gebruik gaan maken van een PGO, omdat ze zo op eenvoudige wijze hun medische gegevens kunnen bijhouden tijdens hun zwangerschap en ook gegevens kunnen delen met andere zorgverleners die zij tijdens hun zwangerschap – of in de periode ervoor of erna – zullen zien.

Straks bieden PGO’s de mogelijkheid om: 
- (medische) gegevens van verschillende zorgverleners te verzamelen en bij te houden,
- (medische) gegevens te delen met andere zorgverleners,
- persoonlijke gezondheidsgegevens, ook uit apps en wearables, toe te voegen,
- een koppeling te maken tussen al deze gegevens om zo actief te werken aan je gezondheid, zelf of samen met je zorgverlener(s).