Nieuwsbericht

19 december 2018

Op 20 november vierde de KNOV haar jubileum met verloskundigen en geboortezorgprofessionals tijdens het KNOV Geboortezorgcongres 'Kwaliteit voor de zwangere'.

Een terugblik op het Geboortezorgcongres

Niemand minder dan Prinses Laurentien opende het geboortezorgcongres. Zij benadrukte het belang van goede begeleiding en voorlichting aan laaggeletterde vrouwen & vrouwen met lage sociaaleconomische status bij zwangerschap en geboorte: "De emotie die onzichtbaar onder tafel aanwezig is, is essentieel voor het begeleiden van laaggeletterde vrouwen en hun partner. De taal is alleen het topje van de ijsberg", aldus Prinses Laurentien.

Professor hoogleraar Jany Rademakers
Professor hoogleraar Jany Rademakers ging dieper op de laaggeletterdematerie in: op weg naar een gezondheidsvaardige geboortezorg. Wist u dat beperkte gezondheidsvaardigheden samenhangen met:

  • Minder deelname aan gezamenlijke besluitvorming (SDM)
  • Lager niveau van empowerment
  • Zich minder een partner voelen tijdens een consult
  • Voorkeur om zich te verlaten op de kennis van de zorgverlener
  • Voorkeur om besluiten aan zorgverlener over te laten.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden slechtere gezondheidsuitkomsten hebben en minder goede ervaringen hebben met de zorg. Gezondheidsvaardigheden omvatten meer dan lezen, kennis en informatievoorziening.

Jitske Wildschut
Het congresprogramma was opgebouwd rond, door en met zwangere vrouwen. Jitske Wildschut was een van de zwangere vrouwen met een krachtig verhaal. Jitske, coach van beroep en zwanger van 4e kind, vertelde over haar ervaringen en zette de deelnemers aan tot nadenken. Dit deed zij door haar 'verwarringen' te delen. Vier zwangerschappen met vier verschillende ervaringen; "Zie mij en help mij mezelf te zien!" was haar boodschap aan het publiek.

Associate professor Elselijn Kingma
Elselijn Kingma nam de deelnemers mee in de wereld van de Leidraad 'Zorgvragen buiten de richtlijn'. Niet om over de inhoud van de leidraad te praten, maar over het ethisch kader hiervan: geen behandeling zonder toestemming.

Fran Mc Conville, midwifery expert bij de WHO
De WHO publiceerde recent een nieuwe intrapartum richtlijn en waarschuwt voor vermijdbare ingrepen en roept op voor zorg waarbij de vrouw centraal staat. Fran Mc Conville was vanuit Genève overgekomen om verloskundigen en geboortezorgprofessionals meer te vertellen over de WHO Guidelines. 'Be respectful, communicate effectively, provide companionship during labour, do not use a partograph and the active phase of labour starts at 5 cm', zijn de belangrijkste aanbevelingen uit dit document.

Neel Shah, gynaecoloog uit Boston
12 uur voordat dr. gynaecoloog Neel Shah het podium opstapte in Bussum, was hij nog in Boston, USA. Neel Shah hield een bevlogen presentatie over het ontwerpen, testen en verspreiden van systeeminterventies die de patiëntenzorg verbeteren; voor iedere moeder, overal.

Inspiratiesessies
In de middag konden de geboortezorgprofessionals deelnemen aan twee inspiratiessessies van hun keuze. De onderwerpen en werkvormen liepen zeer uiteen. Van sessies met acteurs, ervaringsdeskundigen en gynaecologen, tot sessies met muzikale leiders. Van bekende onderwerpen als de coördinerend zorgverlener en de leidraad Zorgvragen buiten de richtlijn, tot het Zorgpad 'Stoppen met roken' en de mysteriesessie van de Tolkentelefoon.

Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Kim Coppes is het Geboortezorgcongres in goede en interessante banen geleid. De deelnemers zijn heel enthousiast over de opzet van de dag, de sprekers en hebben de dag gewaardeerd met een mooie 8!