Nieuwsbericht

28 oktober 2021

De tool ‘Mijn nuchtere baby’ helpt zwangere vrouwen geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Het is een hulpmiddel dat erop is gericht om dat juist ook samen met haar sociale omgeving te doen, zodat het beter is vol te houden. In dit nieuwsbericht meer hierover en de uitnodiging om je zelf als verloskundige in te schrijven voor NeeVember. Zo kun je zelf ervaren hoe het is om niet te drinken en welke uitdagingen dit mogelijk voor jou met zich meebrengt. En wie weet, levert deelname aan NeeVember je ook nog wat op!

Wie en wat is IkPas ook alweer?

Een Nederlandse gezondheidscampagne waarbij verschillende organisaties aanhaken (denk aan GGD en verslavingszorginstellingen) en dat tot doel heeft bewustzijn te creëren om wel of niet te drinken. Ze organiseren iedere maand een zogenaamde challenge waarvan de bekendste wellicht Dry January is. Op hun website ikpas.nl lees je meer.

Zo werkt deelname aan ‘Mijn nuchtere baby’

De zwangeren en hun omgeving kunnen zich vanaf eind november inschrijven en vanaf december gaan we van start. We hebben bewust gekozen voor een start per december, omdat deze maand veel “lastige” situaties met zich mee kan brengen tijdens borrels, etentjes en het toasten op het nieuwe jaar. Ook hun omgeving kan zich dus inschrijven, want zij zijn een belangrijke ondersteunende factor voor de zwangere: fijn om een maatje te hebben die hen steunt tijdens de 9 maanden.

Vanaf december krijgen ze een nieuwsbrief

Deze verschijnt twee keer per maand en is volledig gericht op zwangeren (hun maatje kan ervoor kiezen om deze optie uit te zetten, dan ontvangt hij/zij geen nieuwsbrief). Daarnaast hebben ze de mogelijkheid om deel te nemen aan een speciaal forum voor zwangeren en kunnen ze online een dagboek bijhouden.

Daarom meedoen aan Mijn nuchtere baby

Om de zwangere het samen met andere zwangeren te laten beleven hoe het is om geen alcohol te drinken. Ze steunen elkaar als het waren tijdens de moeilijke momenten.

  • Ze doen dit ook samen met hun sociale omgeving die ook mee kan doen. Het geeft de zwangere het gevoel dat ze er niet alleen voor staat maar dat ze het samen doet.
  • Herkenbaarheid door en voor andere zwangeren die het ook lastig vinden: ze is niet de enige die tegen moeilijke situaties aanloopt. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld ook de centering pregnancy groep.
  • Zwangeren krijgen op een positieve manier informatie over de voordelen van het stoppen met alcohol tijdens de zwangerschap: voor henzelf én juist ook voor de ontwikkeling van een gezonde baby.
  • Ze krijgen gratis recepten voor alcoholvrije cocktails en gerechten.

Ook goed om te weten:

  • Inschrijving en gebruik van de tool zijn gratis.
  • Zowel de zwangere als haar omgeving kunnen zich inschrijven.
  • De online nieuwsbrief van Mijn nuchtere baby verschijnt twee keer per maand.
  • Na de bevalling melden ze zich zelf weer af voor Mijn nuchtere baby.
  • Doe je als verloskundige mee met NeeVember? Dan eindigt de berichtgeving automatisch na afloop van de maand.

De link voor de zwangeren om in te schrijven volgt in de 2e helft van november via de KNOV nieuwsbrief en de KNOV website. Dan delen we ook een voorbeeldnieuwsbrief met je zoals de zwangere die vanuit Mijn nuchtere baby gaat ontvangen.