Nieuwsbericht

29 november 2022

Als klinisch verloskundige ben je een belangrijke zorgverlener van de geboortezorg in het ziekenhuis. Dagelijks ben je verantwoordelijk voor de zorg die je levert. Daarom is het belangrijk dat er vanuit de KNOV ingezet wordt op een passend aantal bijscholingen én ondersteuning vanuit de werkgever. Het deelregister Klinisch Verloskundigen van de KNOV stelt 200 accreditatiepunten voor, te behalen in een periode van vijf jaar. Dit is in lijn met het aantal punten wat verloskundigen buiten het ziekenhuis, paramedici en medisch specialisten kunnen behalen. 

Waar is het aantal accreditatiepunten voor het deelregister ‘Klinisch Verloskundigen’ op gebaseerd?  

Het aantal punten is gelijk aan dat van collega-verloskundigen die werkzaam zijn in de eerstelijns setting. Het is tevens in lijn met de vereisten voor andere zogenaamde artikel 3 wet BIG beroepen. Het aantal punten is ook in lijn met de taken en verantwoordelijkheden voor de klinisch verloskundigen.  

Door in te zetten op minder punten, geef je (eigenlijk) aan dat de klinisch verloskundigen in het ziekenhuis minder belangrijk zijn dan andere medisch professionals. Dat er minder in hen geïnvesteerd hoeft te worden. Een goede bijscholing en opleiding kan bovendien invulling geven aan de zwaarte van het beroep en een bijpassende waardering. Minder punten klinkt dus aantrekkelijk, maar feitelijk snijd je dan in je eigen opleidingsbudget en doe je daarmee jouw eigen ontwikkeling te kort.  

Hoe kan ik accreditatie punten halen en wie betaalt dat?  

Je kan op verschillende manieren accreditatiepunten behalen. Bijvoorbeeld door een actieve bijdrage te leveren aan verschillende werkgroepen. door het volgen van de verschillende trainingen die intern gegeven worden binnen het ziekenhuis of door het volgen van andere bijscholingen.  

Het is de werkgever die financieel moet bijdragen en ondersteunen bij het behalen van de punten. Hiervoor moet tijd vrijgemaakt worden en financiële ondersteuning geboden worden. Hierover is de KNOV met de werkgevers in overleg. Ook legt de KNOV dit als speerpunt neer bij de vakbond FBZ waar de KNOV bij is aangesloten.  

Inschrijving deelregister klinisch verloskundigen   

Wil je je inschrijven in het deelregister klinisch verloskundigen? Dit kan kosteloos tot het eind van dit jaar via deze link.  

Heb je een vraag?  

Bekijk ook eens onze uitgebreide Q&A. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan gerust een mail naar kwaliteitsregister@knov.nl.  

De KNOV blijft inzetten op een dialoog met de NVOG om tot een gezamenlijk register te komen, zoals oorspronkelijk was afgesproken.