Nieuwsbericht

16 april 2020

De Internationale Dag van de Verloskundige wordt normaalgesproken wereldwijd gekenmerkt door grote evenementen op 5 mei. Vanwege het coronavirus kunnen deze evenementen dit jaar helaas niet doorgaan. De International Confederation of Midwives (ICM) heeft alternatieve manieren bedacht om toch stil te staan bij deze dag.

Thema

Het thema van dit jaar bouwt voort op het thema van het Internationale Jaar van de verloskundige 2020: Verloskundigen met vrouwen: vieren, demonstreren, mobiliseren en verenigen. Als verloskundigen werken we iedere dag met vrouwen. Wij hebben een unieke kans om elkaar te leren kennen en een relatie op te bouwen, wat ons een vertrouwd onderdeel maakt van families en gemeenschappen.

ICM roept op tot het vieren van de Internationale Dag van de Verloskundige en geeft verloskundigen handvatten voor acties en voorbeelden van berichten die op social media gedeeld kunnen worden. Eén van deze acties is het samen optrekken met lokale vrouwengroepen om zo een verenigde beweging op te bouwen, bijvoorbeeld door een keer te spreken tijdens een bijeenkomst van een vrouwengroep of het gezamenlijk organiseren van een bijeenkomst.

Virtuele conferentie

Ter ere van de Internationale Dag van de Verloskundige wordt een 24 uur durende online conferentie gehouden: The Virtual International Day of the Midwife. De conferentie is gratis te bekijken. Keynotes speakers zijn onder andere Sheena Byrom en Saraswathi Vedam. Andere presentaties gaan over onderzoek, onderwijs, filosofie, internationale verloskunde en veilig moederschap.

#IThank-campagne

De KNOV roept haar leden op om mee te doen met de social media-campagne #IThank. In deze campagne vragen verloskundigen hun (oud) cliënten om met de hashtag #Ithank {…} de naam van de verloskundige van wie zij veel steun heeft ontvangen te noemen en haar daarmee te bedanken.