Nieuwsbericht

04 oktober 2022
Inhaalslag kennis menstruatie en hormoongerelateerde klachten dringend nodig

Manifest aangeboden aan de Tweede Kamer

Op dinsdagmiddag 27 september heeft WOMEN Inc. samen met tal van organisaties waaronder de KNOV het Manifest menstruatie- en hormoongerelateerde klachten aangeboden aan de Tweede Kamer. Verloskundige uit Den Haag, Astrid van der Duijs was erbij en is enthousiast over het gezamenlijke initiatief en de reacties.

Het Manifest roept de politiek op om kennishiaten rond vrouwspecifieke aandoeningen te identificeren, achterstanden zo snel mogelijk weg te werken door onderzoek en de opgedane kennis goed te implementeren in de zorgpraktijk. Minister Ernst Kuipers zei eerder dit jaar ambassadeur te zijn voor gendersensitieve zorg, waarbinnen rekening wordt gehouden met sekse en gender. Het kabinet heeft hier tot nu toe nog niet in geïnvesteerd.

Astrid spreekt over een inhaalslag die gaande is en nodig: “Verloskundigen zijn opgeleid tot professionals in de geboortezorg en zijn zich de afgelopen jaren ook steeds meer gaan bekwamen in vrouwenzorg. Anticonceptiezorg, counseling/training/advies rondom seksuele gezondheid, pre-conceptieconsulten/kinderwensspreekuren, en overgangszorg zijn voorbeelden uit de praktijk. Meer onderzoek naar menstruatie- en hormoon gerelateerde klachten, hormonale aandoeningen en (uro)gynaecologische klachten steunen wij en daarom heeft de KNOV (mede) het Manifest ondertekend.”

Lees meer op de website van WOMEN Inc.