Nieuwsbericht

15 juni 2022
ICM zet zich veelvuldig in voor Oekraïense zwangeren

Het is nu al ruim drie maanden oorlog in Oekraine en veel Oekraïense vluchtelingen, waaronder zwangere vrouwen, hebben sindsdien onderdak gezocht in andere landen. ICM (International Confederation of Midwives) is van mening dat de rechten van vrouwen, pasgeborenen en kinderen onder alle omstandigheden moeten worden beschermd en gehandhaafd en dat het alleen in vreedzame situaties is dat gezinnen kunnen gedijen. Zij roept daarom haar leden, verloskundigen over de hele wereld, en andere zorgprofessionals op, om zich op allerlei manieren in te zetten en steun te bieden waar nodig. Zij heeft bovendien een artikel gepubliceerd waarin duidelijk omschreven wordt welke centrale rol voor verloskundigen is weggelegd ten tijden van conflict.

ICM onderhoud nauw contact met de omliggende (en aangesloten) landen en heeft aangeboden te helpen waar nodig. Daarnaast is er door ‘Direct Releave’, een organisatie uit Amerika, via ICM geld beschikbaar gesteld om te verdelen onder verloskundige verenigingen om zoveel mogelijk hulp te kunnen bieden. Een prachtig initiatief dat hopelijk de basis vormt voor een langdurige samenwerking bij eventuele toekomstige noodsituaties.

Ook tijdens de Europese Regionale vergadering (een bijeenkomst die één keer in de zes weken plaatsvindt tussen verenigingen van verloskunde uit de Noord-Europese regio met ICM), waar namens de KNOV voorzitter Carola Groenen aanwezig was, is de situatie in Oekraine uitgebreid besproken en deelden landen hun ervaringen. Met name in de naastgelegen landen wordt gezien dat veel gevluchte vrouwen misbruik hebben meegemaakt in de oorlog. Hierover zijn grote zorgen en alertheid omtrent dit onderwerp is nodig.