Nieuwsbericht

10 juli 2020

In zijn brief van 3 juli jl. heeft de minister de ‘houtskoolschets acute zorg aangeboden aan de Tweede Kamer. Deze houtskoolschets is bedoeld om bouwstenen aan te dragen voor de toekomstige inrichting en bekostiging van de acute zorg.

De houtskoolschets is een reactie op het rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving ‘van deelbelangen naar gedeeld belang’ wat onder andere ingaat op de regie in de acute zorg. Dit rapport is op 17 juni aan de Tweede Kamer aangeboden. Daarnaast kan de houtskoolschets ondersteunend zijn voor onder andere de contourennota die het ministerie van VWS in het najaar naar de Tweede Kamer zal sturen.

Het proces tot nu toe bestond uit gesprekken met spelers uit het veld van de acute zorg

In de zomer van 2019 heeft minister Bruins de brief ‘visie medisch zorglandschap’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin heeft hij aangegeven een visie op de acute zorg te gaan ontwikkelen waarin wordt beschreven hoe de acute zorg er in de toekomst uit zou kunnen zien. Om dit vorm te geven heeft het ministerie van VWS vanaf het najaar van 2019 gesprekken gevoerd met patiënten, met het openbaar bestuur en met zorgprofessionals en bestuurders die bij de acute zorg betrokken zijn. Ook de KNOV heeft aan deze open gesprekken deelgenomen. De centrale vraag bij deze gesprekken was: ‘Hoe zouden we het acute zorglandschap inrichten en bekostigen als we helemaal opnieuw zouden kunnen beginnen en we geen rekening hoeven te houden met belangen en de huidige inrichting van het acute zorglandschap? '

De eerste beelden die uit deze gesprekken naar voren kwamen zijn vervolgens verder aangescherpt na informele gezamenlijke bijeenkomsten met zorgprofessionals, innovators, wethouders en brancheorganisaties in de zorg. Informatie die tijdens al deze gesprekken is verzameld heeft geleid tot de houtskoolschets acute zorg die de minister op 3 juli naar de Kamer stuurde.

In de volgende fase worden alle belanghebbenden uitgenodigd voor consultatie

De minister benadrukt dat het versturen van deze houtskoolschets een startpunt is. Deze houtskoolschets beschrijft een perspectief op een nieuwe inrichting en bekostiging van het acute zorglandschap. Het is bedoeld als een richtinggevend discussiedocument.

Het ministerie van VWS gaat samen met de veldpartijen gezamenlijk details uitwerken, data verzamelen en uitzoeken wat dit betekent voor de andere onderdelen van het zorglandschap. De minister vindt het belangrijk dat de uiteindelijke inrichting en bekostiging van het acute zorglandschap kan rekenen op draagvlak bij de partijen die bij de acute zorg betrokken zijn.

Daarom nodigt hij alle belangstellenden uit om uiterlijk 1 november 2020 op de houtskoolschets te reageren via een openbare internetconsulatie. De houtskoolschets is te vinden op www.internetconsultatie.nl. Parallel daaraan gaan ambtenaren en minister het land in om het gesprek in de regio aan te gaan met iedereen die mee wil denken over deze beweging.

Na 1 november vat het ministerie alle reacties samen en krijgt de Tweede Kamer ze aangeboden.
Definitieve besluitvorming over de nieuwe inrichting en bekostiging van de acute zorg zal vervolgens aan het nieuwe kabinet zijn.