Nieuwsbericht

18 augustus 2022

Door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is de hormoonspiraal Levosert (bevat levonorgestrel 52 mg) goedgekeurd, met als indicaties anticonceptie en behandeling van zwaar menstrueel bloedverlies. Hiermee is Levosert toegelaten op de Nederlandse markt. Na plaatsing als anticonceptivum kan deze IUD 6 jaar in situ blijven. Via voornoemde link kan aanvullende informatie gelezen worden onder de button Samenvatting van de productkenmerken. 

Door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars kan het zijn dat na voorschrijven van een Mirena een Levosert wordt geleverd, dit geldt vooralsnog enkel voor VGZ en haar dochterondernemers. Daarnaast is het preferentiebeleid van toepassing op de basisverzekering. Dit kan alleen voorkomen worden vanwege medische noodzaak door middel van een verklaring van een arts. 

Uit de productkenmerken blijkt dat het laden van het insertiesysteem anders is dan de tot nu toe bekende hormoonspiralen op de Nederlandse markt van fabrikant Bayer (Kyleena, Mirena). 

Verloskundigen die geregistreerd zijn bij de KNOV op de bekwaamheidslijst, zijn bevoegd om de Levosert te plaatsen. Naast bevoegdheid is het noodzakelijk je bekwaam te voelen om de Levosert te laden en in te brengen. Bij twijfel aan je eigen bekwaamheid is het advies de hormoonspiraal niet te plaatsen. 

Eventuele bijwerkingen van hormoonspiralen of hormoonimplantaten, waaronder de Levosert en medicijnen in het algemeen meld je bij het LarebEventuele bijwerkingen van implantanten zoals koperspiralen meld je bij het MEBI.

Cliënten kunnen ook zelf bijwerkingen en complicaties melden.