Nieuwsbericht

04 februari 2021

Vanaf 1 januari 2021 heeft de apotheek een artsenverklaring nodig om hepatitis B-immunoglobuline te bestellen. Als verloskundig zorgverlener moet je deze uitschrijven en meegeven bij het recept.

Vervangend product en blijvend tekort

Eind december 2020 besloot Sanquin Plasma Products (SPP) definitief te stoppen met de productie van hepatitis B-immunoglobulines, HepBQuin. In de praktijk stopte de productie van HepBQuin al in 2016. SPP zorgde toen voor een vervangend product. Dat is nu het alternatief ImmunoHBs (180 IU/ml, 1 ml) van de firma Kedrion uit Italië.

Dit product uit Italië is niet in Nederland geregistreerd. Daarom is de afgelopen jaren toestemming voor gebruik gegeven via de zogenaamde Staatscourantroute. Deze route is niet meer mogelijk, omdat het tijdelijk tekort nu een blijvend tekort is geworden. Het gevolg hiervan is dat per 1 januari 2021 de apotheek een ingevulde artsenverklaring moet meesturen bij de bestelling. Een BIG-geregistreerd verloskundig zorgverlener (VKZ) mag deze verklaring ook ondertekenen.

Zodra er meer duidelijkheid is over de toekomst van de vervangende producten, laten we jullie dat weten.

Over Hepatitis B-immunoglobuline

Hepatitis B-immunoglobuline wordt meteen na de geboorte (< 2 uur) toegediend als post-expositie profylaxe. Dit gebeurt om te voorkomen dat pasgeborenen het hepatitis B-virus krijgen van moeders die draagster zijn van het virus.

Meer informatie