Nieuwsbericht

08 november 2018

Voor de komende ALV van 22 november staat de Handreiking Kwaliteitseisen Kwaliteitsregister Basisechoscopie geagendeerd. Eerder hebben KNOV-leden hebben commentaar gegeven op de conceptversie. Tijdens de ALV wordt het voorgestelde Kwaliteitsregister voorgelegd aan onze leden om deze door hen te laten accorderen.

Om deze redenen wordt het huidige KNOV echo-diplomaregister omgezet naar een kwaliteitsregister dat wetenschappelijk onderbouwd de bekwaamheid aantoont. Zilveren Kruis heeft inmiddels laten weten het kwaliteitsregister dat voorligt bij de ALV ook te accepteren om voor vergoeding van echo's in aanmerking te komen.

Overkoepelend blijft de insteek dat we samen met de BEN en de NVOG komen tot gezamenlijke kwaliteitseisen die gelden voor alle zorgverleners die deze echo's uitvoeren.

Belangrijke informatie hierbij is dat KNOV-leden eerder hebben aangegeven dat zij behoefte hebben aan een omschrijving van de kwaliteitseisen van basisechoscopie. De vrouw moet, ongeacht waar de echo wordt gemaakt, ervan uit kunnen gaan dat er goede kwaliteit geleverd wordt. Ook zorgverzekeraars vragen hierom. Zo heeft Zilveren Kruis in haar contractvoorwaarden voor 2019 opgenomen dat vergoeding van echo's alleen plaatsvindt als de verloskundige in het BEN-register of een door ZN goedgekeurd echoregister staat. Het huidige echo-diplomaregister van de KNOV werd daarbij als onvoldoende beschouwd.