Nieuwsbericht

22 februari 2021

“Voor het bieden van kwalitatief hoogstaande geboortezorg is goede communicatie essentieel. De tolkentelefoon moet daarom terug in het verzekeringspakket.” Aldus Charlotte de Schepper, directeur van de KNOV, zaterdag 20 februari in NPO1 radioprogramma Argos.

Onderzoek Argos

De Schepper was te gast bij het radioprogramma om te reageren op een onderzoek dat Argos heeft gedaan onder 160 verloskundigen over (ver)taalproblemen in de geboortezorg. Uit dit onderzoek blijkt dat ruim 80% van de ondervraagde verloskundigen problemen ervaart sinds in 2012 de tolkentelefoon uit het vergoedingspakket is gehaald. 97% zegt dat de inzet van tolken de geleverde zorg zou verbeteren. In de uitzending was ook Nelleke Gosker (verloskundige in Meppel) te horen in een reportage, over de problemen die zij ervaart.

Tolken niet in tarief

Volgens bronnen van Argos zit de tolkentelefoon nu bij de tarieven in, maar dit klopt niet volgens De Schepper: “De tolken zitten niet in het tarief en dus ook niet in het verzekeringspakket. Het zorginstituut heeft wel gezegd dat het voor de GGZ onderdeel uitmaakt van goede zorg en dat het tarief daarop passend moet zijn. Wij delen dat en vinden dat dit ook moet gelden voor de verloskundigen. Als dit de intentie is, zouden we daar heel blij mee zijn”. Verloskundigen hebben net als andere zorgprofessionals de plicht goede zorg te leveren en hier is goede communicatie essentieel voor, tijdens de bevalling, maar juist ook in de maanden die hieraan voorafgaan en daarna.

KNOV pleit voor vergoeding

Leden van de KNOV kunnen nu gebruik maken van een kortingstarief voor de tolkentelefoon, maar het is zeer wenselijk als de tolkentelefoon weer terugkomt in het vergoedingspakket. Pas als zorg in het verzekeringspakket wordt opgenomen kan er over onderhandeld worden. Hier maakt de KNOV zich hard voor bij de politieke partijen en het ministerie van VWS. Ook de Patiëntenfederatie vindt het van belang dat er gebruik gemaakt kan worden van een tolkentelefoon.

Wil je het item terugluisteren? Klik dan hier.