Nieuwsbericht

06 april 2020

GGD’en beginnen vanaf vandaag met het testen van zorgmedewerkers die buiten de ziekenhuizen werken, direct patiëntencontact hebben en 24 uur klachten hebben die passen bij een COVID-19 ziektebeeld. Ook verloskundigen komen hiervoor in aanmerking.

Aangepast testbeleid

Minister De Jonge van VWS liet in de brief aan de Tweede Kamer van 31 maart weten dat hij inzet op het verruimen van het COVID-19 testbeleid. Hierbij gaf hij aan dat het vanwege de continuïteit van de zorg met name bij de groep zorgprofessionals het testen van groot belang is, ook bij zorgprofessionals buiten de ziekenhuizen.

De minister heeft daarom de GGD’en gevraagd zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis met klachten die passen bij een COVID-19 ziektebeeld te gaan testen. Het gaat hierbij om zorgprofessionals werkzaam in verloskundige zorg, verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ. Voor zorgprofessionals werkzaam in ziekenhuizen blijft het testbeleid ongewijzigd. Zorgmedewerkers moeten al 24 uur klachten hebben die mogelijk duiden op het nieuwe coronavirus. Via de huisarts of instellingsarts kan men zich laten doorsturen voor een check met een keel- of neusuitstrijkje.