Nieuwsbericht

15 mei 2023

Op donderdagavond 11 mei keken ruim 65 mensen naar het inspiratiewebinar eHealth en Virtual Reality bij bevallingspijn. En inspirerend was het!

Voorzitter Frederieke Jacobs opende de online bijeenkomst met een keynote over technologische innovaties in de zorg. Wat bestaat er al en wat kunnen we nog verwachten? Hierbij werd stilgestaan bij het veranderende zorgsysteem, technologische ontwikkelingen en de veranderende wensen en verwachtingen van de consument. 

Na een aantal voorbeelden van Femtech, software voor vrouwen, toonde Anna Jacobs (How about mom) een demo van de VR-bril. Wat ziet een vrouw die de bril op heeft? Gynaecoloog Martine Wassen uit het Zuyderland MC vertelde over het idee en doel van de VR-bril: de vrouw meer regie geven over de bevalling, minder angst, een positief effect op de pijnbestrijding, maar vooral een betere en positievere bevalervaring. Een interview met cliënt Kim bevestigt dat dit zeker lukt met de VR-bril.

Als afsluiting deelden verloskundigen Tannet Rozendal en Naomi Satijn hun ervaringen binnen de pilot ‘Virtual Reality bij bevallingspijn’. Kan iedereen de bril gebruiken, zijn er contra-indicaties, hoe bereik je de zwangere met een bril en hoe betrek je andere aanwezigen bij de bevalling? Het kwam allemaal aan bod.

Conclusie 
Technologie zal de verloskundige nooit vervangen, maar technologische ontwikkelingen in de geboortezorg kunnen een mooi hulpmiddel zijn. In het arsenaal van innovaties voor zwangeren, is de VR-bril een mooie toevoeging!

Geïnspireerd geraakt om eHealth en Virtual Reality in de praktijk toe te passen? Bekijk dan eens de  toolbox eHealth en de toolbox Virtual Reality. Het webinar is in beide toolboxen terug te kijken. 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Kwaliteitsgelden vanuit ZonMw.