Nieuwsbericht

07 november 2023

Geboortetrauma heeft impact op moeders, vaders en baby's. De gevolgen van een negatieve of traumatische bevalling kunnen langdurig zijn, soms zelfs een leven lang. In tegenstelling tot andere vormen van trauma wordt perinataal of geboortegerelateerd trauma vaak niet herkend. Daarom is vanuit de Academie Verloskunde Maastricht deelgenomen aan de Europese COST Action: DEVOTION, een door de EU ondersteunt onderzoeksnetwerk over de impact van traumatische gebeurtenissen tijdens de bevalling op zwangeren en zorgverleners.

Marianne Nieuwenhuijze: "Op basis van de kennis die daar is verzameld via literatuurstudies en onderzoek hebben we folders ontwikkeld met feiten en adviezen voor (aanstaande) zwangeren en hun partner, voor zorgverleners en voor beleidsmakers. Hiermee willen we de problematiek breed onder de aandacht brengen."

Digitale folders ontwikkeld

De folders zijn er in het Nederlands, maar ook in twaalf andere talen, zoals het Engels, Turks, en Pools. Ze zijn te vinden op: https://www.ca18211.eu/research-outputs/#leaflets. Het staat KNOV-leden vrij om de folders te gebruiken in hun werk en te verspreiden. Als je er gegevens uithaalt voor andere materialen, dan graag de bron vermelden.

Feiten en cijfers

Tot wel 30% van de Europese vrouwen beschrijft hun bevallingservaring als traumatisch. Onderzoeken tonen aan dat posttraumatische stressstoornis (PTSS) 4% van de vrouwen na de bevalling treft. In hoogrisicogroepen zelfs 18%. In 2016 werden in Europa 5,11 miljoen baby's geboren, wat betekent dat tot wel 1,5 miljoen moeders mogelijk niet goed terugkijken op hun bevalling. Mogelijk hebben daarnaast meer dan 200.000 moeders en 200.000 vaders PTSS ontwikkeld als gevolg van een traumatische bevalling. Het is daarom van groot belang om deze kwestie aan te pakken, zowel op Europees niveau als landelijk. Meer weten over DEVOTION CA18211? Ga naar www.ca18211.eu.