Nieuwsbericht

18 juli 2019

De KNOV heeft, in samenwerking met cliënten en geboortezorgprofessionals, nieuwe voorlichtingsfilms ontwikkeld over ‘Wanneer de verloskundige bellen’, ‘Pijnbestrijding in het ziekenhuis’ en ‘Inleiden’.

De films zijn bedoeld ter ondersteuning van de verloskundigen bij de voorlichting en begeleiding van niet Nederlandstaligen en laaggeletterden. In de films wordt niet gesproken. Door middel van animaties worden de verschillende onderwerpen uitgelegd. U kunt de films gebruiken in de voorlichting tijdens het consult, zodat u de inhoud kunt toelichten aan uw cliënt.

Wanneer bellen?

De voorlichtingsfilm ‘Wanneer bellen’ helpt zwangeren om zelf in te schatten wanneer zij contact met hun verloskundige moeten opnemen. De film doorloopt alle belangrijke signalen.

Pijnbestrijding in het ziekenhuis

De film ‘Pijnbestrijding in het ziekenhuis’ laat de cliënt zien welke verschillende methoden van pijnbehandeling mogelijk zijn in het ziekenhuis. Dit zijn: de epiduraal, pijnbehandeling met lachgas, remifentanil en pethidine.

Inleiden

De film ‘Inleiden’ laat de cliënt zien welke verschillende methoden van inleiden wordt gebruikt in Nederland.

Bekijk de films

De films zijn beschikbaar op deverloskundige.nl.

Totstandkoming

De films zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een werkgroep waarin
verloskundigen, klinisch verloskundigen, een gynaecoloog en de kraamzorg zaten.
Vervolgens zijn deze voorgelegd aan statushouders en laaggeletterden. De films zijn een onderdeel van de filmreeks 'Zwanger in Nederland'. Begin 2019 werden al de films over “Gezond
zwanger worden en zijn
, ‘Omgaan met weeën’ en ‘Kraamzorg’ gelanceerd. Deze zijn ook te vinden op deverloskundige.nl.