Nieuwsbericht

18 oktober 2022
Eigen bijdrage kraamzorg en poliklinisch bevallen voor steeds meer mensen problematisch

'Zwangeren met geldproblemen geven steeds vaker aan dat ze minder of geen kraamzorg willen, omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen ophoesten.' Dit kopt Het Parool op maandag 10 oktober jl. Verloskundigen en kraamzorgenden laten weten dat door de stijgende kosten voor levensonderhoud en energie dit probleem van zorgmijding steeds nijpender wordt. Joke Klinkert, bestuurslid van de KNOV, maakt zich zorgen over een gat in de kraamzorg en reageert: “Mensen die het meest kwetsbaar zijn, missen daardoor deze zorg – en die is broodnodig.” 
 
In juni heeft de KNOV samen met Bo Geboortezorg, NVOG en de Patiëntenfederatie Nederland een brief gestuurd naar de Tweede Kamer om de eigen bijdragen in de geboortezorg te schrappen. Toen kreeg het weinig gehoor. Echter wordt er nu opnieuw aan de bel getrokken op het moment dat er politiek gezien meer steun is voor maatregelen om (structurele) armoede aan te pakken. Als KNOV vinden we: “Deze zorg hoort bij een goede start van het leven en daar hoort geen eigen bijdrage bij.” 

Ook RIVM beveelt dit aan 

In het RIVM-rapport ‘Beter weten: Een beter begin. Samen sneller naar een betere zorg rond de zwangerschap’ (2020) is in de aanbevelingen ook meegenomen om deze eigen bijdragen af te schaffen. Hieraan is echter nog geen opvolging gegeven door het ministerie van VWS. 
 
Voor wie niet aanvullend verzekerd is, is de eigen bijdrage voor kraamzorg €4,70 per uur. Als mensen het minimale aantal van 24 uren kraamzorg afnemen, zijn ze ruim €100,- kwijt. Bij volledige kraamzorg meer dan €200,-. Daar komt eventueel nog een poliklinische bevalling á €450,- bij op het moment dat er geen medische indicatie is. Iets wat voor mensen met een laag inkomen niet op te brengen is. 

Onze inzet

De zorg begroting voor 2023 wordt deze week in de Tweede Kamer besproken. De KNOV zet erop in dat het afschaffen van de eigen bijdragen in de geboortezorg aan de orde wordt gesteld.

In het nieuws 
- Kraamzorg vaak te duur voor minima: ‘Het geeft veel stress’ | Het Parool (10 okt’ 2022) 
- Vaker minder kraamzorg voor zwangere vrouwen met geldproblemen (nos.nl) (10 okt’ 2022) 
- Minima mijden kraamzorg: 'Ik heb dit nog nooit zo meegemaakt' - RTV Drenthe (11 okt’ 2022) 
- Dagblad070 | CU/SGP: Angst voor uitblijven kraamzorg vanwege geldzorgen (17 okt’ 2022)