Nieuwsbericht

13 december 2022

Als een richtlijn is geautoriseerd, is het belangrijk om te zorgen dat hij op de juiste manier wordt geïmplementeerd. Zodat verloskundigen en hun collega’s in de regio weten wat er is veranderd en wat dit voor hen voor gevolgen heeft. En natuurlijk wat de impact is op de kwaliteit van de zorg voor de cliënt.  

In september 2022 is Marjolein de Weerd gestart als projectleider implementatie bij de KNOV. Marjolein is gezondheidswetenschapper en epidemioloog, heeft promotieonderzoek gedaan aan de Universiteit van Utrecht en heeft lange tijd gewerkt voor het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten. Marjolein: “Ik weet wat er allemaal bij komt kijken om een richtlijn te schrijven. Met andere woorden, ik weet dat het geen gemakkelijk proces is. Daarom is het zo belangrijk dat deze richtlijnen vervolgens op de juiste manier en naar ieders wens geïmplementeerd zullen worden. Dat is een uitdaging die ik graag aan ga.” 

Marjolein is verantwoordelijk voor de implementatie van verschillende projecten, waaronder de voorbereiding op de implementatie van het vitamine K beleid en de richtlijn serotiniteit. Daarbij is het vooral belangrijk om de belangen van onze leden en clienten te behartigen. Daarna volgen postnatale zorg in de kindergeneeskunde en postnatale zorg waaronder de module postnatale zorg na sectio.  

Vitamine K is een bijzonder traject omdat hier door het RIVM een implementatieplan voor is geschreven. En er vanuit VWS een werkgroep is ingesteld waar de KNOV onderdeel van is. Vanuit de KNOV zelf is daarnaast ook een werkgroep ingesteld, hier wordt de input verzameld die wordt ingebracht vanuit de leden en bij de werkgroepvergaderingen van VWS. Daarnaast zal in de KNOV werkgroep ook gekeken worden wat er allemaal nodig is om het nieuwe beleid op vitamine K goed te implementeren.  

Voor het beleid na 41 weken zijn we bezig met het ontwikkelen van een webinar en toetsprogramma. De contouren van de webinar en het toetsprogramma staan en worden momenteel nagekeken door experts. Zij kijken of alle onderwerpen voldoende en op de juiste manier geadresseerd worden. Postnatale zorg in de kindergeneeskunde en postnatale zorg zullen op een vergelijkbare manier worden uitgewerkt volgens een vaste nieuwe aanpak.   

Om de implementatie van multidisciplinaire richtlijnen en kwaliteitsdocumenten op de juiste manier te kunnen aanvliegen, is de expertise van verloskundigen en blik vanuit de praktijk hard nodig. Marjolein krijgt daarom hulp van leden via onder andere werkgroepen. Heb jij daarnaast ook input voor haar? Schroom dan niet om contact op te nemen. Je kunt Marjolein mailen op mdeweerd@knov.nl. Wil je zelf actief deelnemen in een werkgroep? We zijn altijd op zoek naar collega’s. 

Meer weten over de specifieke projecten? Houd dan de website en nieuwsbrief in de gaten, hier zullen we de komende tijd meer informatie met jullie delen over de ontwikkeling en implementatie van multidisciplinaire richtlijnen.  


Dit project wordt mogelijk gemaakt door Kwaliteitsgelden van ZonMw