Nieuwsbericht

20 juni 2023

Dit jaar is de documentaire 'Een goed begin, bevallen in Nederland' gemaakt door Vertelburo uitgebracht. De KNOV heeft hier samen met onder andere ook de academies een bijdrage aan geleverd. Eerder lieten we via deze weg al weten dat de documentaire vertoond kan worden door KNOV-leden. Gerjanne Vrielink, verloskundige in Wageningen, maakte hier gebruik van en stuurde ons een enthousiast verslag dat we graag op deze plek met jullie delen. 

"Een feest van verbondenheid, herkenning, erkenning en motivatie om door te gaan met de zorg rondom de zwangere en haar kind. Dat omschrijft het gevoel dat wij hadden na een geweldige avond waarop wij de documentaire ‘Een goed begin, bevallen in Nederland’, vertoond hebben in ons filmhuis in Wageningen.

Na het verschijnen van deze documentaire voelden wij de behoefte deze samen met alle ketenpartners te bekijken. En deze hoefte werd door het enthousiasme van ons hele team omgezet in een onvergetelijke avond. Hier in Wageningen hebben wij een geweldig filmhuis en na overleg met de filmmakers, Ane en Jet van Vertelburo, was er al snel een datum gepland. De volgende stap was het uitnodigen van alle ketenpartners, zorgen voor lekkere catering en waarneming regelen voor de dienst, om als team van deze avond te kunnen genieten.

Na van harte welkom geheten te zijn door vrijwilliger Fred, kregen wij het woord om kort stil te staan bij de verloskunde, de geschiedenis van de Bakermat en natuurlijk het bedanken van ons thuisfront. Tja, want wat is een verloskundige zonder steun van partners, familie, vrienden, intervisie-maatjes en collega’s in de hele keten?

De documentaire werd door alle aanwezigen bekeken en gehoord vanuit hun eigen perspectief. Van ouders tot gepensioneerd gynaecoloog, van leerling vroedvrouw tot WMO-medewerker en alle ketenpartners in de zorg. Met een lach en soms een traan heeft iedereen vol bewondering, trots en fascinatie de film bekeken.

'GEZONDHEIDSZORG', zorg voor de gezondheid. Franka Cadée, oudcollega van de Bakermat, zet in de film met veel passie uiteen waarom de verloskundige zo belangrijk is voor de maatschappij. Gezondheid, dat is waar wij als verloskundige dag en nacht voor staan. Eén van de weinige zorgverleners die met gezondheidsbevordering bezig zijn, want velen zijn met ziekenzorg bezig. Maar hoe bevorderen we die gezondheid? Diversiteit, herkenning en erkenning van de zwangeren. Het bestrijden van armoede. Aandacht, tijd en soms niets doen. Djanifa, verloskundige, verwoordt dit in de documentaire als geen ander. Wat je afkomst, opleiding, sociaaleconomische status ook is, iedereen wordt gelijk geboren. Maar niet iedereen krijgt dezelfde kansen. Daar moeten wij als maatschappij en zorgverleners aandacht voor hebben. Aangevuld door prachtige beelden kan het niet anders, dan dat kijkers aangezet worden tot nadenken over de zorg voor moeder en kind in de bredere zin.

De trots van de Nederlandse geboortezorg, “onze” kraamzorg, vertelden fascinerend over hun werk. Op de achtergrond, maar zo steunend aanwezig zijn. Om een goed begin voor moeder en kind te bevorderen. Zo aangrijpend de woorden van Pien (kraamverzorgende) en Erna (verloskundige), over het verlies van een kind. Hoe ouders verder moeten, maar ook hoe de verloskundige en de kraamzorg verder moeten. Iedereen zet zich dag en nacht in voor de beste zorg, met de beste intenties. En toch loopt het soms anders. Daar zijn we ons allen van bewust. Dat raakt ons allen. Maar dat maakt ook dat we zo intens van ons vak houden.

Na deze indrukken hebben we onder het genot van een hapje en drankje en prachtig weer, buiten genoten van een gezellige borrel. Op weg naar huis keken we terug op een geweldige avond. We kunnen niet anders zeggen dan: “We willen deze documentaire zeker nog een keer zien.“ 

Zelf ook een filmavond organiseren?

Wil jij als praktijk, VSV of coöperatie in jouw regio ook de documentaire vertonen? Neem dan contact op met Vertelburo over de mogelijkheden en de kosten. Je kunt mailen naar Ane en Jet via info@vertelburo.nl.