Nieuwsbericht

21 december 2022

Eerder dit jaar werd er door VWS extra financiering beschikbaar gesteld voor digitale gegevensuitwisseling van geboortezorg. Hierdoor heeft het landelijke programma VIPP Babyconnect door kunnen gaan met de ondersteuning voor het veiliger maken van digitale gegevensuitwisseling. Sindsdien heeft het programmabureau veel gesprekken gehad met de leveranciers van de verloskundige informatiesystemen (VIS’en) om het digitaal uitwisselen van gegevens te verbeteren. 

Innovatie en beheercyclus 

Softwareleveranciers, en dan met name de kleinere VIS’en, worden overvraagd door allerlei verschillende partijen in de geboortezorg. Daarmee zitten we elkaar, met al onze wensen tot verbetering, in de weg. Vanuit VIPP Babyconnect wordt een innovatie en beheercyclus opgezet, waarin alle geboortezorgpartijen zijn afgevaardigd. Daar komen alle wensen bij elkaar en worden geprioriteerd. Op die manier kunnen softwareleveranciers gecoördineerd worden aangestuurd. Dit zou veel kunnen doen voor een beter verloop van innovatie van ICT in de geboortezorg, en het beheer ervan. 

VIS’en 

Na onderhandelingen zijn er door het programmabureau en de regionale partnerschappen afspraken gemaakt met Onatal en Orfeus over de gegevensuitwisseling. De details hiervan worden op dit moment verder uitgewerkt met de regionale partnerschappen. Het programmabureau is daarvoor op zoek naar een aantal gebruikers van Onatal en Orfeus vanuit diverse regio’s die mee willen lezen met de contracten, zodat de afspraken ook echt overeenkomen met de behoeften van de verloskundigen. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met bradder@knov.nl. Daarnaast zijn de gesprekken met Vrumun ook gaande om zo goed mogelijk samen te kunnen werken. .  

Vragen 

Heb je vragen over Digitale gegevensuitwisseling? Stel ze via Mijn KNOV: ga naar Mijn Helpdesk en stel daar je vraag (de helpdesk is gesloten tussen 26 en 30 december 2022).