Nieuwsbericht

11 december 2020

De Nederlandse Thuisbevalcultuur wordt bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland! Een werkgroep, bestaande uit verloskundigen Tom Kreuning en Veerle Takes en kraamverzorgende Manon Aué, is al jarenlang actief om de Nederlandse Thuisbevalcultuur op deze bijzondere lijst te krijgen. Uiteindelijk is het doel van de werkgroep om de Nederlandse Thuisbevalcultuur op de UNESCO lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed te laten plaatsen.

Nederlandse Thuisbevalcultuur

De Nederlandse Thuisbevalcultuur heeft een lange traditie in Nederland. Er zijn bij de Nederlandse Thuisbevalcultuur veel partijen betrokken, namelijk verloskundigen, kraamverzorgenden en (aanstaande) ouders. Bij al deze partijen leeft echter lang niet altijd het besef dat het Thuisbevallen méér is dan een medische handeling het is ook onderdeel is van de Nederlandse immateriële cultuur. De komende jaren wordt dan ook vooral ingezet op meer begrip voor het Thuisbevallen als cultuur.

Steun

Uit de voordracht van de werkgroep blijkt dat er een breed draagvlak voor het bijschrijven is. Uit de handtekeningenactie blijkt velen de actie ondersteunen, zoals Herman Pleij, Joris van der Post, Carry Slee, Ank de Jonge, Franka Cadée, bestuurders, voorzitters, directeuren van allerlei organisaties rond de geboortezorg zoals de KNOV, NBVK, BO Geboortezorg, Catharina Schräder stichting, kraamorganisaties, firma Bolletje (beschuit).

UNESCO

De bijschrijving van de Nederlandse Thuisbevalcultuur in de Inventaris is een middel om de werkgroep te helpen bij de borging van het erfgoed. Hiermee start een nieuwe fase van erfgoedzorg, volgens de richtlijnen van het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Binnenkort wordt een moment bepaald om de Nederlandse Thuisbevalcultuur officieel bij te schrijven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De werkgroep hoopt dat de Nederlandse regering de thuisbevalcultuur in de toekomst gaat voordragen voor een Unesco nominatie. Dit kan nog wel een paar jaar duren. De internationale lijst van UNESCO bevat tot nu toe één Nederlands item: het Ambacht Molenaar.

Voordrachten

Naast de Nederlandse Thuisbevalcultuur worden binnenkort ook de Cluster Kortbaandraverijen, Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden, Afro-Surinaamse Aflegrituelen, Surinaams-Javaanse Gamelantraditie, Levende Nederlandse folkloredans en Cramignon bijgeschreven.

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bevat na deze nieuwe bijschrijvingen bijna 180 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken. Met de bijschrijving in de Inventaris laten de gemeenschappen zien, dat ze bezig zijn met de borging van hun immaterieel erfgoed en werken ze aan de zichtbaarheid ervan.

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed

De samenstelling van de Inventaris Immaterieel Erfgoed wordt gecoördineerd door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. In 2012 ondertekende de Nederlandse regering het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het inventariseren van het immaterieel erfgoed is één van de verplichtingen die hiermee samenhangt.

Meer informatie