Nieuwsbericht

28 december 2022

Op 13 september 2023 is het 125 jaar geleden dat Nederlandse verloskundigen zich verenigden en daar staan we dit jaar graag bij stil. We zijn trots dat wij, en de verenigingen die ons voorgingen, verloskundigen in totaal al 125 jaar mogen verenigen en dat wij de stem van de verloskundige op allerlei plaatsen mogen vertegenwoordigen. Maar het vak van vroedvrouw en verloskundige gaat natuurlijk nog veel verder terug. We hebben een dankbaar en onmisbaar beroep en staan 24/7 klaar voor zwangeren en hun partners.  

Op 13 september 1898 was de eerste Algemene Vergadering van de Bond voor Vrouwelijke verloskundigen. In 1975 volgde de oprichting van de Nederlandse Organisatie van Verloskundigen en in 1998 werden we koninklijk: de KNOV. Het predicaat ‘Koninklijk’ geldt telkens voor een periode van 25 jaar en is onlangs opnieuw aangevraagd. Wij verwachten hier dit jaar een reactie op. 

Samen naar 125 jaar verenigd 

Op verschillende manieren en momenten staan we dit jaar stil bij dit jubileum. We beginnen met een ‘afteller’ op onze website. Deze gaat op 4 januari live, zodat we samen af kunnen tellen naar 13 september 2023. Rond die datum ontvangen alle leden het tijdschrift 'De Verloskundige' dat in het teken staat van 125 jaar vereniging. 

Save the date 

Op woensdag 13 september 2023 staat er een speciale Ledendag gepland waarop we terugblikken op het verleden, kijken naar het nu en vooruitkijken naar de toekomst. We willen er samen met jullie een feestelijk inhoudelijke dag van maken. Reserveer 13 september 2023 dus vooral vast in je agenda!