Nieuwsbericht

21 september 2023

Op advies van de Gezondheidsraad heeft minister Kuipers besloten om zowel zorgmedewerkers en specifieke (patiënten)groepen, waaronder zwangeren, het corona-vaccin aan te bieden. 

Zorgmedewerkers, en dus ook verloskundigen, kunnen zich vanaf 16 oktober 2023 aanmelden via www.planjeprik.nl of telefoonnummer 0800 – 7070. Als een zorgmedewerker 60 jaar of ouder is, ontvangt deze van het RIVM een schriftelijke uitnodiging. 

Op dit moment is nog niet duidelijk hoe de routing voor zwangeren wordt. Hierover zal de KNOV berichten op het moment dat dat duidelijk is. 

In tegenstelling tot voorgaande jaren, is er geen schriftelijke uitnodiging nodig om een afspraak in te plannen. Verloskundige praktijken met medewerkers in loondienst kunnen de bijgaande documenten delen met hun werknemers. 

In gesprek met de Gezondheidsraad 

De KNOV heeft de Gezondheidsraad uitgenodigd met elkaar in gesprek te gaan of de inzet van tijd en middelen van de maternale vaccinatieprogramma's gerechtvaardigd is, vanuit een waardegedreven zorg principe. Ook willen we met hen in gesprek over de betrokkenheid van verloskundige beroepsgroep bij hun adviezen. De uitvoering en/of vragen komen immers dikwijls bij ons te liggen. Op dit moment stellen we hiervoor ook een brief op voor de gezondheidsraad. We zullen deze met jullie delen. De rode draad van de brief zal zijn dat tijd en middelen mogelijk beter ingezet kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn het inzetten van meer tijd en continuïteit voor de (aanstaande) zwangere door verloskundigen én door initiatieven die de bestaanszekerheid (wat geassocieerd is met een betere algemene gezondheid en minder chronische stress) van (aanstaande) ouders ondersteunen.