Nieuwsbericht

06 augustus 2020

Regionale verschillen door nieuwe Corona uitbraken
Het aantal COVID-19 besmettingen neemt op verschillende plekken weer toe. Dat vraagt om een regionale aanpak. Daarom zal er op regionaal niveau verschillend beleid worden ontwikkeld.

De KNOV adviseert alle verloskundigen om actief te blijven aan de ROAZ tafels om daar met elkaar afspraken te maken. Hoe een praktijk anticipeert op een lokale uitbraak zal regionaal verschillen. Het is belangrijk deze lokale afspraken ook met de cliënt te delen. Bekijk op de Coronapagina het document 'overzicht opschalen en afschalen' met mogelijkheden om de maatregelen op en af te schalen.

Extra aandacht voor RIVM richtlijnen en triage
Uit de updates van het RIVM blijkt dat de meeste besmettingen op dit moment plaatsvinden in de leeftijdsgroep 20-29 en 30-39 jaar. Veel zwangeren als ook een groot deel van de verloskundigen vallen binnen deze leeftijdsgroepen. Het is van groot belang dat we de geldende RIVM richtlijnen blijven naleven. Triage wordt nog belangrijker. Daarnaast is het van belang om cliënten nogmaals te wijzen op het COVID- 19 virus en op welke manier zij zich hiertegen kan beschermen.

Terugkomst uit een code oranje land
Bij terugkeer uit een land waar het reisadvies
oranje is, luidt het advies van het RIVM om 14 dagen in thuisquarantaine te
gaan. Soms heeft de cliënt een controle nodig na terugkomst i.v.m. de zwangerschapsduur. Dat kan op voorwaarde dat de cliënt geen klachten heeft. Het advies is dan als volgt:
1. De cliënt komt alleen.
2. De cliënt dient een mondkapje te dragen en hanteert bij binnenkomst goede
handhygiëne.
3. De verloskundige draagt een mondkapje en houdt het consult zo kort mogelijk.*

Bovenstaand advies wordt gegeven om te voorkomen dat de verloskundige zelf in quarantaine moet (mits er geen klachten zijn) wanneer achteraf blijkt dat de
cliënt toch besmet was.

* Zo kort mogelijk houden betekent korter dan 15 minuten. Als het consult langer dan 15 minuten duurt en er sprake is van contact op minder dan 1,5 meter
afstand, dan wordt dit gezien als nauw contact.