Nieuwsbericht

27 juni 2023
Brede betrokkenheid en inhoudelijke motivatie nodig bij besluitvorming acute zorg

Op 22 juni heeft de Tweede Kamer met minister Kuipers (Volksgezondheid) gedebatteerd over acute zorg. Hierbij stond de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) centraal waarin de betrokkenheid van de ROAZ-regio, en van gemeenten en inwoners, van belang is op het moment dat de acute zorg in een ziekenhuis onder druk staat. De minister gaat kijken naar eventuele aanvullingen op de bestaande AMvB. 

De minister wil onder meer dat de motivatie voor de sluiting van een afdeling acute zorg of verloskunde nadrukkelijk inhoudelijk van aard moet zijn. Aanleiding van het debat vormt sluiting van meerdere afdelingen acute zorg en verloskunde in de afgelopen jaren, waaronder het meest recent van die in Zutphen. 
 
Voorafgaand aan het debat heeft de KNOV input gegeven aan Kamerleden. Hierin staat dat we graag zouden zien dat verloskundigen eerder en beter aan tafel komen om mee te kunnen denken over besluitvorming en eventuele alternatieven bij het verdwijnen van acute verloskunde in een ziekenhuis. Een goede organisatie van verloskundigen in de regio kan daar ook aan bijdragen. Er is een groot verschil tussen het informeren van betrokkenen in een ROAZ-regio en hen daadwerkelijk betrekken. De KNOV is blij met de brede overeenstemming in de Kamer dat dit beter kan en moet.

Voorstellen Kamerleden

Tijdens het debat zijn diverse voorstellen (moties) ingediend door de Tweede Kamer. Eén gaat specifiek over betrokkenheid van verloskundigen en transparantie over de besluitvorming. Deze komt van Kamerlid Van der Plas (BBB). Zij vraagt om een evaluatie van de AMvB. Dit voorstel is aangenomen. 

Een ander voorstel komt van Kamerlid Marijnissen (SP) die wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de gevolgen van de sluiting acute verloskunde in Zutphen. De minister is van mening dat er voldoende onafhankelijke partijen betrokken zijn en onderzoek doen indien nodig, zoals de Inspectie. Dit voorstel is verworpen. 

Kamerlid Van den Berg (CDA) wil dat het kabinet dit najaar informatie verstrekt over hoe bij het opstellen van de normen voor acute zorg, de nabijheid en leefbaarheid van een regio worden meegenomen. Een Kamermeerderheid heeft hiermee ingestemd. 

Aanpassing van een wet 

Kamerlid Bushoff (PvdA) gaat komen met aanpassingen op de Wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). Hij wil ervoor te zorgen dat inwoners en lokale bestuurders beter betrokken worden bij keuzes rondom het sluiten of afschalen van acute zorg voorzieningen in hun regio. Hierover wordt na de zomer gesproken, als er besluitvorming over de wet plaatsvindt.