Nieuwsbericht

14 april 2020

In een brandbrief aan minister de Jonge verzoekt de KNOV om verloskundigen op te nemen in de prioritering van het ministerie bij de distributie van beschermingsmateriaal, zodat verloskundigen en daarmee zwangeren, pas bevallen vrouwen en hun kinderen worden beschermd tegen het coronavirus.

Verloskundigen staan dagelijks in contact met zeer ongeruste zwangeren, pas bevallen vrouwen en hun partners. De angst om tijdens zwangerschap besmet te raken met het COVID-19 virus is groot. Verloskundigen doen er in deze uitzonderlijke tijden dan ook alles aan om bijstand te verleden aan zwangeren, onrust onder hen weg te nemen en hen voor te bereiden op de bevalling. Die bevalling is een zeer fysieke en intieme handeling waarbij onze beroepsgroep heel dicht op het lichaam van een zwangere vrouw werkt en daarmee bloot kan komen te staan aan het corona-virus.

De KNOV is in grote verwondering dat juist verloskundigen niet worden genoemd in de prioritering van het ministerie bij de distributie van beschermingsmateriaal. Verloskundigen ervaren namelijk een nijpend tekort. De KNOV doet daarom een dringend beroep op de minister: Bescherm verloskundigen en bescherm daarmee zwangeren, pas bevallen vrouwen en hun kinderen. 
Wij gaan ervan uit dat dit dringende appèl leidt tot een concrete toezegging van de minister.