Nieuwsbericht

23 december 2020

Hoe anders begonnen we 2020 dan waar we nu 2020 eindigen. 2020 was het Jaar van de Verloskundigen en Verpleegkundigen, maar werd het jaar van covid-19. Een jaar waarin we veel activiteiten hebben moeten annuleren; privé, beroepsmatig en bij de KNOV. Een jaar waar ‘doe voorzichtig en blijf gezond’ de nieuwe groet werd. En een jaar waarin ik het ‘echte’ contact met jullie gemist heb, ondanks de online meetingen.

Maar juist in 2020 mogen we nóg trotser zijn op onze beroepsgroep. De zorg voor zwangere vrouwen blijft voor ons altijd voorop staan. En ook met de maatregelen verlenen we onze zorg op onze ‘persoonlijke, unieke’ manier. Collegiaal helpen we elkaar aan beschermende materialen, informeren we over aanpassingen en nemen voor elkaar waar indien nodig. Kortom, we zijn er voor de zwangere vrouwen, schakelen snel en zijn flexibel, hebben veerkracht en zijn er voor elkaar.

2020 bracht dat de mindset in Nederland veranderde; van veilig in een ziekenhuis naar veilig buiten het ziekenhuis. De waarde van ons stevige eerstelijns verloskunde systeem werd nog eens extra duidelijk. En er is dan ook, mede vanuit de KNOV, onderzoek ingezet naar de mogelijke effecten van deze andere omstandigheden door covid-19.

En naast dit alles zijn er bij de KNOV steeds meer werkgroepen met verloskundigen actief, gefaciliteerd door de medewerkers van het bureau. Zoals jullie op de website bij ‘oproepen’ kunnen lezen, wordt op veel thema’s verloskundige kennis gevraagd. Want we willen als verloskundigen meesturen, onze unieke persoonlijke zorg in de medische en sociale verloskunde goed borgen en ondersteunende activiteiten aanbieden. Ik hoop dat jij in 2021 ook bij een werkgroep aan kunt sluiten.

De feestdagen staan voor de deur en ook die zullen anders worden. 2021 gaat perspectief geven. Gelukkig, dat hebben we als verloskundigen erg nodig. 24/7 zorg in deze omstandigheden vraagt nog meer van ons. Efficiënt contact op afstand geeft soms net niet dat beetje extra wat we juist nu nodig hebben.

Een extra woord of gebaar maakt vaak dat verschil. Laten we elkaar daarom een hart onder de riem steken. Dat hart onder de riem kregen we afgelopen week ook van Abdelkader Benali in zijn brief ‘Beste vroedvrouw’. Wat vond hij goede woorden voor wat wij doen, wat wij zijn en waar we voor staan. Daarbij koppelt hij ook nog zijn bewondering voor de vroedvrouw aan vrouwelijk leiderschap. Met veel dank aan deze collega, dit doet ons allen erg goed.

Ik kan het niet zo mooi als Abdelkader vertellen, maar mijn hart is er voor ons verloskundigen, wij die het belangrijke verschil maken voor vrouwen. Pas goed op jezelf en blijf gezond.

Ik wens je dan ook oprecht ontspannen en goede feestdagen toe. En voor 2021, veel geluk voor jou en je naasten!

Carola Groenen