Nieuwsbericht

25 oktober 2018

Tijdens de komende ALV van 22 november worden twee kandidaten gepresenteerd aan de leden in verband met het vertrek van Johan Zoutberg.

Met zijn vertrek wil het bestuur het moment aangrijpen een extra kwaliteitsimpuls te geven aan het KNOV bestuur. Besturen van een landelijke verloskundige organisatie is in deze complexe tijd geen nevenactiviteit meer. Besturen is een vak geworden dat professionele vaardigheden vereist. Daarnaast verkeert de geboortezorg en daarmee ook de KNOV in een transitiefase. We begeven ons op nieuwe terreinen waar verloskundige expertise en bevlogenheid alleen niet meer volstaan.

De selectieprocedure voor een nieuw extern bestuurslid hebben wij uit handen gegeven aan het wervingsbureau 'Public Spirit'. Zij hebben een voorselectie gedaan op basis van een door ons opgesteld functieprofiel. Daarop hebben zij kandidaten voorgedragen aan de aangestelde selectiecommissie. Deze werd gevormd door twee bestuursleden, de directeur a.i. en twee leden, die zich na een oproep via de KNOV-website hadden aangemeld. Zij gaven advies over de kandidaten aan het bestuur.

Tijdens de selectieprocedure maakten wij kennis met twee zeer geschikte kandidaten. Zij zijn bestuurders met een drive en complementair aan elkaar. Om die reden willen wij het bestuur uitbreiden met twee kandidaten die bedreven bestuurders zijn en ervaring hebben in de geboortezorg. De keuze om beide kandidaten voor te dragen is in overeenstemming met het advies van de selectiecommissie en past binnen de statutaire bepalingen.

Kandidaten

Martin Groesz is een gedreven visionair die vernieuwingen in beweging kan krijgen en uit elkaar liggende partijen kan verbinden, hij is een bekende voor de KNOV.

Richard van den Broek heeft zich bewezen als een bestuurder die bruggen kan bouwen, een samenwerker met oog voor taak en mens en een nieuw gezicht bij de KNOV.

Bij beiden zijn de eisen aan het profiel van de externe kandidaat, namelijk financiën en governance in goede handen. Zij beschikken over een uitstekend netwerk en reputatie. Hun beider CV's zijn geplaatst op de ALV-pagina.

De verloskundige inhoud en thematiek is in het bestuur in ruime en diverse mate aanwezig bij de overige vier bestuursleden.

Wij adviseren de ALV toestemming te verlenen beide kandidaten toe te voegen aan het bestuur. Het bestuur zal, als de ALV daar toestemming voor geeft, per 22-11-2018 bestaan uit zes leden; vier verloskundig bestuurders en twee niet verloskundige bestuurders.