Nieuwsbericht

10 oktober 2019

Vanaf 16 december wordt de maternale kinkhoestvaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf die datum kunnen zwangeren bij de JGZ terecht om de vaccinatie te halen. De vraag aan de verloskundig hulpverleners is om de zwangere hierover vanaf 2 december te informeren. Dan zijn de folders en posters bij alle praktijken geleverd en start er een publiekscampagne. De JGZ kan vanaf dat moment vragen en verzoeken voor het maken van een afspraak verwachten.

Verloskundige zorgverlener

De verloskundige zorgverlener wijst de zwangere vrouw tussen de 14 en de 22 weken op de vaccinatie en overhandigt haar een folder met uitnodigingsbrief. Mocht de zwangere vrouw behoefte hebben aan meer informatie, dan verwijst de verloskundige zorgverlener haar daarvoor ook naar de JGZ.

Informatie

De komende maanden kunnen verloskundigen een brief van het RIVM verwachten met meer achtergrond informatie/factsheet en uitleg over de gang van zaken. Eind november worden naar verwachting de voorlichtingsmaterialen geleverd. Deze zijn dan ook bij te bestellen via de RIVM site. Er komt ook een e-learning beschikbaar voor verloskundige zorgverleners en huisartsen. Deze e-learning wordt gratis beschikbaar gesteld via de RIVM site. Om de maternale kinkhoestvaccinatie extra onder de aandacht te brengen bij de zwangere vrouwen start het RIVM een publiekscampagne. Die is vooral te zien op social media en online magazines en platforms zoals van Ouders van Nu. De campagne start begin december en loopt vervolgens nog maanden door.

Tijdstip vaccinatie

Het tijdstip van de vaccinatie is vervroegd van 28-32 weken naar 22 weken. Het voordeel hiervan is dat eventuele kwetsbare prematuur geboren baby’s ook baat hebben bij de vaccinatie. Tevens zijn er geen nadelige effecten van vroeger vaccineren verwacht en bekend.

Vaccinatieschema

Met de invoering van de maternale kinkhoestvaccinatie verandert ook het vaccinatieschema voor baby’s. De eerste vaccinatie kan meestal vervallen als de moeder is gevaccineerd. Baby’s krijgen dan een vaccinatie bij 3, 5 en 11 maanden. Als de moeder niet is gevaccineerd tijdens de zwangerschap krijgt de baby een vaccinatie bij 2, 3, 5 en 11 maanden.