Nieuwsbericht

06 februari 2023

De twee bestaande goedgekeurde zzp-modelovereenkomsten voor verloskundigen zijn op een aantal punten geactualiseerd. Op 24 januari van dit jaar gaf de Belastingdienst zijn positieve oordeel over de nieuwe modelovereenkomsten. Deze zijn opgesteld door VvAA in nauwe samenwerking met de KNOV.

In 2016 is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) inwerking getreden. Sindsdien kunnen opdrachtgevers en zzp’ers die werken met én conform een modelovereenkomst ‘buiten dienstbetrekking’ samenwerken. De modelovereenkomst maakt vooraf duidelijk dat de zzp’er daadwerkelijk zelfstandig werkt en dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft af te dragen.

Nieuwe zzp-overeenkomst  

De geldigheidstermijn van de oorspronkelijke modelovereenkomst (versie 2018) verloopt op 18 december 2023. De nieuwe modelovereenkomsten zijn:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is er nieuw?

Het belangrijkste verschil met de oorspronkelijke overeenkomst (versie 2018) is een verdere beperking van de mogelijkheden van de zzp’er om patiënten of personeel van de (voormalige) opdrachtgever te werven. Daarnaast wordt ook van de zzp’er verlangd dat hij zich aan de nieuwe Wet toelating zorgaanbieders (Wtza) houdt. Tot slot is in een aantal bepalingen de leesbaarheid en praktijkgerichtheid verbeterd.

Wanneer het nieuwe model gebruiken?

Ons advies is nieuwe samenwerkingen vast te leggen op basis van de nieuwe overeenkomst. Deze zijn actueel én hebben het ‘stempel van de Belastingdienst’. Bij lopende samenwerkingen, zeker in geval van een beperkte resterende looptijd, is het niet strikt noodzakelijk om een nieuwe overeenkomst te sluiten. Tot 18 december 2023 leidt immers ook werken met en volgens de ‘oude’ overeenkomsten tot werken buiten dienstbetrekking.

Minicollege ‘Zzp’er in de zorg in tien minuten’

Meer weten over het werken met of als een zzp’er? Bekijk het online VvAA-minicollege en veel meer via vvaa.nl/zzp