Nieuwsbericht

08 oktober 2019

Het aantal klinische verloskundigen nam de afgelopen jaren flink toe. Klinische verloskundigen hebben bovendien een steeds belangrijkere rol in het ziekenhuis: Zij begeleiden meer dan 75% van de bevallingen in het ziekenhuis en 40% daarvan wordt begeleid door alléén een klinisch verloskundige. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het proefschrift van Doug Cronie die hier op 3 oktober jl. in Maastricht op promoveerde.

Snelle groei verloskundigen

Het proefschrift constateert een flinke groei van het aantal verloskundigen in het ziekenhuis. In de jaren negentig werkte minder dan 10% van alle Nederlandse verloskundigen in het ziekenhuis; volgens de meest recente cijfers is dat aantal gestegen tot 30%, ofwel bijna een op de drie.

Belang verloskundigen groeit

Het proefschrift beschrijft een steeds belangrijkere rol voor klinische verloskundigen. Klinisch verloskundigen begeleiden meer dan 75% van de bevallingen in het ziekenhuis. Veertig% van deze ziekenhuisbevallingen worden begeleid door alléén een klinisch verloskundige zónder enige bemoeienis van een gynaecoloog. Ondanks het dalende aantal thuisbevallingen en het toenemend aantal verwijzingen van zwangere en barende vrouwen naar het ziekenhuis neemt de rol van de verloskundigen toe.

Tevredenheid over het werk

Ten slotte keek Cronie naar de arbeidstevredenheid, de kwaliteit van samenwerking en de professionele autonomie van zowel klinische als eerstelijns verloskundigen. Hij vond met zijn onderzoek dat zowel eerstelijns als klinisch verloskundigen over het algemeen veel plezier in hun werk hebben. Wel was er zorg bij de verloskundigen over de samenwerking en het verlies van de professionele autonomie in interdisciplinaire teams en de integrale verloskundige zorg.

Keuzevrijheid van vrouwen

Internationaal onderzoek toont aan dat verloskundigen, zowel in de wijk als in het ziekenhuis, een essentiële bijdrage leveren aan veilige en respectvolle geboortezorg. Bij het maken van keuzes over hun zorg is het belangrijk dat vrouwen in Nederland begrijpen hoe het systeem werkt en wie er klaar staat om hen te ondersteunen tijdens een van de meest belangrijke gebeurtenissen in hun leven.

Doug Cronie (1965) is werkzaam als klinisch verloskundige in het OLVG West in Amsterdam.
Het volledige proefschrift is te downloaden via: proefschrift D. Cronie.