Nieuwsbericht

06 maart 2023

We hebben vragen binnen gekregen met betrekking tot het bekwaamheidsniveau en inschrijving in het deelregister klinisch verloskundigen. Klinisch verloskundigen die zich willen inschrijven voor het deelregister klinisch verloskundigen hoeven vooralsnog niet te voldoen aan het eerder opgestelde bekwaamheidsniveau. De eis voor het bekwaamheidsniveau blijkt in de praktijk onvoldoende aan te sluiten op de werkelijkheid. Ook zijn de vereisten op bepaalde punten tegenstrijdig.

Daarnaast sluit het bekwaamheidsniveau vereiste een grote groep klinisch verloskundigen uit. De KNOV heeft besloten het bekwaamheidsniveau voorlopig los te laten, omdat zij een register wil voor alle klinisch verloskundigen waarbij iedereen de mogelijkheid heeft zich te blijven ontwikkelen, bekwamen en bij te scholen. Het bekwaamheidsniveau is vooralsnog dus niet nodig om je in te kunnen schrijven in het deelregister klinisch verloskundigen.

Als laatste merken we op dat de vragen rondom het bekwaamheidsniveau laten zien dat de bijscholing voor klinisch verloskundigen uiteenloopt en sterk afhankelijk is van het ziekenhuis. Wij zijn van mening dat deze variatie onwenselijk is. Andere BIG beroepen kennen deze variatie veel minder. Een goed register voor klinisch verloskundigen kan bijdragen aan het verminderen van deze verschillen. Net als voldoende passende opleidingsmogelijkheden, daarvoor zijn we op dit moment in overleg met een partij die hier brede ervaring in heeft. 

Inschrijven in het deelregister klinisch verloskundigen van de KNOV is vooralsnog gratis. Hiervoor is lid worden van de KNOV niet noodzakelijk. De stappen hoe je komt tot inschrijving in het register vind je hierJe ontvangt bij registratie een factuur en je betaalt deze via iDeal. Vervolgens stuur je de factuur per mail naar kwaliteitsregister@knov.nl en krijg je het bedrag weer op je rekening. Uiteraard hopen we van harte dat klinisch verloskundigen lid worden en hun stem laten horen, meehelpen en meedenken bij het zelf vormgeven van een steviger positie binnen de vereniging, zoals bij het formaliseren van het platform klinisch verloskundigen in 2023.  

De KNOV blijft inzetten op één register voor klinisch verloskundigen. Bekijk de uitgebreide Q&A waarin veel vragen over de ontwikkelingen rondom het deelregister klinisch verloskundigen worden beantwoord en deel dit bericht ook vooral met klinische collega’s, zodat ook zij op de hoogte zijn van de recente ontwikkelingen.