Nieuwsbericht

19 augustus 2020

De moedermelk van vrouwen die Covid-19 hebben gehad, bevat antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van het Amsterdam UMC.

Het ziekenhuis gaat nu bekijken of de melk bruikbaar is om coronabesmettingen te voorkomen, bijvoorbeeld bij kwetsbare groepen zoals ouderen. Uit de eerste resultaten blijkt ook dat na het verwarmen van de melk (pasteuriseren) de antistoffen nog steeds aanwezig zijn. Dit is belangrijk om te weten, omdat moedermelk pas na pasteurisatie bruikbaar is voor andere personen. Nu moet dus blijken of de moedermelk inderdaad werkzaam is als preventieve behandelmethode tegen corona. Als dat het geval is, dan kan de moedermelk worden ingezet bij risicogroepen, wanneer zich een tweede coronagolf voordoet.

Doneren moedermelk

Het Emma Kinderziekenhuis begint met een campagne om duizend vrouwen te werven die moedermelk willen doneren. Aan deze vrouwen wordt gevraagd om 100 ml voor de Moedermelkbank te kolven. De onderzoekers gaan daarmee bepalen welk percentage van de melk antistoffen bevat. Geïnteresseerde vrouwen kunnen zich aanmelden door hun contactgegevens mailen naar covid.milk@amsterdamumc.nl. De gedoneerde melk wordt opgeslagen in een biobank als de vrouwen daar toestemming voor geven. Die melk is dan ook bruikbaar voor andere onderzoeken. Inmiddels hebben zich al ruim 5000 vrouwen moedermelk aangeboden.

Meer informatie