Nieuwsbericht

16 oktober 2023

De KNOV heeft maar weinig leden die de aanhef van deze tekst zonder vertaling begrijpen. Taal niet begrijpen is een potentiële bron van onbegrip, misverstand en/of onzekerheid. 

Na de invoering van het tarief voor een talentolk in de geboortezorg per 1 januari 2023 is de inzet van tolken door verloskundigen en kraamverzorgenden enorm toegenomen, zo blijkt uit cijfers van GlobalTalk (zie infographic), één van de Nederlandse aanbieders van tolken.  

Communicatie tussen een verloskundige en een zwangere is de basis van kwalitatief goede zorg en draagt bij aan de relatie tussen zorgvrager en zorgverlener. De toename van het gebruik van een tolk tijdens de verloskundige zorg is daarom veelbelovend.  

Bijna 1000 keer werd er gebruikgemaakt van deze tolkdienst, waarvan ongeveer 90% van de gesprekken door verloskundigen is aangevraagd (van januari tot en met augustus 2023). Dat zijn mooie cijfers. De aanvragen komen uit verschillende verloskundigenpraktijken die verspreid zijn over heel Nederland. De ervaring van verloskundigen met het gebruik van de tolkentelefoon neemt hierdoor toe.  

De KNOV hoopt dat het gebruik van tolkdiensten in de aankomende jaren verder zal stijgen, zodat de zorgverlening aan anderstaligen kwalitatief beter wordt. 

Ne bucurăm că ai citit asta!  

Bekijk hier het webinar ‘Tolken in de Geboortezorg’